22. Maja 2024.

Nevrijeme u Srbiji: U Somboru stradala žena, vanredna situacija u Novom Pazaru, evakuisano pet osoba i beba

Nevreme praćeno gradom i jakim vetrom zahvatilo je Srbiju. U Somboru nastradala žena, kada je stablo palo na vozilo kojim je upravljala. Vatrogasci-spasioci tokom dana evakuisali pet osoba i bebu. Najjači pljuskovi praćeni gradom bili su u Mačvi, Bačkoj, Sremu, na području Zlatiborskog okruga. Sevojno je ostalo bez struje, kao i pojedina naselja u Novom Pazaru. U Mačvi za dva sata palo između 40 i 80 litara kiše po kvadratnom metru. U Požegi se izlili bujični potoci i ugrožavaju kuće. Ima štete na usevima i u voćnjacima.

Jako nevreme zahvatilo je Beograd oko 22 sata. Jaka kiša i vetar praćeni grmljavinom prouzrokovali su zastoj u saobraćaju u nižim delovima grada.

Snažno nevreme stiglo je i do Beograda i zahvatilo je šire područje grada. Jaki pljuskovi prouzrokovali su veliku količinu vode na kolovozima zbog čega je saobraćaj otežan.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je pljuskove i grmljavinu u većem delu zemlje.

Veliki požar u dvorištu zgrade EPS u Novom Sadu, deo grada bez struje

Veliki požar izbio je večeras u dvorištu zgrade EPS-a u Novom Sadu, a deo grada ostao je bez struje.

Snabdevanje električnom energijom obustavljeno je u naseljima Liman 1, 2 i 3.

Još nije poznato da li u požaru ima povređenih.

Vatrogasci spasioci tokom popodneva evakuisali pet osoba i bebu

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova danas su u Novom Pazaru evakuisali dve osobe iz zaglavljenog vozila, kao i jedno bolesno lice iz pomoćnog objekta u mestu Šavci, saopštio je MUP.

Vatrogasci-spasioci su na teritoriji Novog Pazara angažovani i na crpljenju vode na 12 lokacija, kao i na pomoći stanovništvu u vidu uklanjanja palih stabala u Novom Sadu, Somboru, Baču i Beočinu.

Tokom dana, vatrogasci-spasioci iz Užica evakuisali su dve osobe i dvomesečnu bebu iz poplavljenog automobila na deonici puta Vrela-Ljubanje u Zlatiborskom okrugu, a jedna žena je stradala kada je usled jakog nevremena drvo palo na automobil u vožnji u Somboru.

Na intervencijama crpljenja vode, uklanjanja stabala i evakuacije lica angažovano je 64 vatrogasaca-spasilaca sa 28 pumpi.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su neprekidno na terenu na svim kritičnim tačkama u ugroženom području.

Foto: MUP

Proglašena vanredna situacija u Novom Pazaru

Usled obilnih kiša praćenih gradom, Gradski štab za vanredne situacije grada Novog Pazara doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije.

“Povećani su vodostaji Jošanice, Trnavice i Raške, a situacija je najozubiljnija na području Trnavice, a prema dojavama meštana, dosta seoskih puteva je neprohodno. Sva mehanizacija javnih preduzeća, privrednih subjekata je na terenu kako bi se nastale štete sanirale i situacija na terenu vratila u prvobitno stanje“, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac, ističući da će dežurni timovi i tokom noći pratiti razvoj situacije na terenu i stanje rečnih tokova.

Gradski štab apeluje na građane da u vreme nepogoda budu u svojim kućama, a naročito brinu o kretanju dece koja idu u školu. Po građane je najbezbednije da se pridržavaju upozoranja i obaveštenja Štaba, da izbegavaju približavanje rečnim obalama i da naročito obrate pažnju na bezbednost dece u naseljima oko reka.

Probleme koji eventualno mogu da nastanu usled novih padavina, kao i štete prouzrokovane obilnim kišama i gradom, građani mogu prijaviti Sektoru za vanredne situacije, na broj telefona 1985 (bez pozivnog broja).

U jakom nevremenu u Somboru nastradala žena

U jakom nevremenu, koje je oko 17 časova zahvatilo Sombor i okolinu, nastradala je ženska osoba, kada je stablo palo na vozilo kojim je upravljala, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Kako je naveo, žena je od zadobijenih povreda preminula na licu mesta, saopšteno je iz MUP-a.

Dačić je pozvao građane na maksimalan oprez zbog nevremena u Srbiji, na koje upozorava Republički hidrometeorološki zavod.

Snažno nevreme u Novom Pazaru, pojedina naselja ostala bez struje

Snažno nevreme zahvatilo je oko 15 sati Novi Pazar i okolinu, zbog kojeg je došlo i do prekida u napajanju električnom energijom u nekoliko naselja.

Obilne padavine i grad veličine oraha padali su satima bez prestanka.

Foto: MUP

Zbog jakih pljuskova, na ulicama se stvorila velika količine vode, pa je bilo otežano kretanje automobila.

Oko 18 časova u Novom Pazaru došlo je do prekida u snabdevanju strujom u nekoliko naselja.

Novopazarski štab za vanredne situacije večeras će održati sednicu.

Zbog jakog nevremena Sevojno ostalo bez struje

Jako nevreme zahvatilo je i Sevojno zbog čega je došlo do prekida u napajanju električnom energijom. Jaki pljuskovi uslovili su veliku količinu vode na ulicama Sevojna i okoline zbog čega je otežano kretanje kolovozom.

Foto: RTS

U Mačvi je meteo-alarm podignut na najviši crveni nivo

U Mačvi je meteo-alarm podignut na najviši crveni nivo, u naredna dva sata može pasti između 40 i 80 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više uz grmaljavinu i grad.

Grad pada u Loznici

Snažna oblačnost stigla do Podrinja, u Loznici je pala velika količina kiše praćena gradom.

Padavine, sa lokalnim pljuskovima, gradom i jakim vetrom pogodile su Zlatiborski okrug – Bajinu Baštu, Čajetinu, Užice, Požegu i Kosjerić, kao i Podrinje.

Grad i kiša u Požegi

Obilnu kišu, koja se sručila na Požegu u jednom trenutku zamenio je grad koji je bio veličine oraha, javlja dopisnik RTS-a. 

Protivgradni strelci su dejstvovali sa više desetina raketa, tako da su umanjili štetu koju je mogao da donese gradonosni oblak nad Požegom. Grad je padao u dva navrata, oko 15 časova nekoliko minuta, da bi u drugom naletu padao pola sata, praćen obilnom kišom i grmljavinom.

Snažna oblačnost stigla je i do Podrinja, u Loznici je takođe pala velika količina kiše praćena gradom.

U Mačvi je meteo-alarm podignut na najviši crveni nivo, u naredna dva sata može pasti između 40 i 80 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više uz grmaljavinu i grad.

Oblačnost će se širiti ka Kolubarskom okrugu, dalje će se intenzivirati u zapadnom Sremu, a početak jakih padavina očekuje se i na zapadu Bačke, navodi RHMZ u najnovijem upopzorenju.

Prema objašnjenju sa sajta Republičkog hidrometeorološkog zavoda, crveni meteo-alarm označava vrlo opasno vreme.

Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika, slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi, navode iz RHMZ-a.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare