22. Jula 2023.

Nevjerovatno otkriće: Naučnici otkrili nesvakidašnju pojavu, ovo još niste vidjeli 

Astronomi su, uz pomoć moćnog pogleda na teleskop Atacama Large Millimeter Arrai (ALMA), pronašli nešto zanimljivo u orbiti planete koja kruži oko udaljene zvezde.

Konkretno, stručnjaci su otkrili oblak krhotina koji verovatno deli istu orbitu sa planetom, a koji bi mogao da predstavlja: ​​a) građevne blokove nove planete ili b) ostatke već formirane planete koja je doživela katastrofalnu sudbinu.

“Pre dve decenije, teoretski je bilo predviđeno da parovi planeta slične mase mogu da dele istu orbitu oko zvezde, odnosno da postoje takozvane trojanske ili koorbitalne planete. Prvi put smo pronašli dokaze koji podržavaju ovu hipotezu“, rekla je astrofizičarka Olga Balsalobre-Ruza iz Madrida, preneo je ESO Spabiologi iz Centra za Astroin.

Kako se ne sudare?

Trojanci su planetoidi ili prirodni sateliti, odnosno stenovita tela, koja dele orbitu sa planetom ili većim satelitom. Na primer, zamislite da Zemlja nije sama na svom planiranom putu oko Sunca i da planeta veličine Marsa ide odmah iza nje, na istom putu. Obe planete bi tada imale slične vremenske uslove (ako se ispune i druge pretpostavke) i godišnja doba, a njihova godina bi trajala istu dužinu dana.

Neki se mogu zapitati – kako se ne sudare?

Pa, vrlo jednostavno, činjenica da Trojanci dele istu orbitu ne znači da je nestabilna. Kosmička tela putuju jedno iza drugog pravilnom putanjom, kao voz za vozom na železnici. U stvari, trojanci su uobičajeni u našem solarnom sistemu, a najpoznatiji primer su Jupiterovi trojanski asteroidi – više od 12.000 stenovitih tela koja dele istu orbitu oko Sunca kao gasni gigant. Astronomi su predvideli da bi Trojanci, posebno trojanske planete, mogli da postoje i oko drugih zvezda, ali do sada nije bilo mnogo dokaza za ovu pretpostavku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare