28. Juna 2023.

Nevjerovatan snimak: Šimpanza koja je cijeli život provela u kavezu prvi put ugledala nebo VIDEO

Potresan snimak šimpanze koja prvi put vidi otvoreno nebo širi se brzinom munje društvenim mrežama!

Dvadesetdevetogodišnja šimpanza Vanila, koja je spasena iz zloglasne laboratorije za eksperimentalnu medicinu i hirurgiju primata u Njujorku, prvi put je videla otvoreno nebo nakon što je stigla u utočište na Floridi.

Vanila nikada nije napustila mali kavez u ograđenom prostoru u kome je bila decenijama.

Na snimku ne krije radost i deluje da je očarana svojim novim majmunskim prebivalištem.

Vanila je inače živela u ozloglašenoj laboratoriji do svoje druge godine. Laboratorija je zatvorena 1997. godine, a Vanila je bila među grupom majmuna koja je prebačena u Kaliforniju. Tamo je međutim bila zatvorena u većem ograđenom prostoru u skloništu koje je prestalo sa radom 2019. godine i pretili su joj požari.

Utočište za šimpanze je prošle godine obezbedilo prostor od 150 hektara na Floridi i prebacilo primate.

Na snimku se vidi i da je prvi Vanilu dočekao ogromnim zagrljajem alfa mužjak Dvajt.

“Vanila je u Kaliforniji živela sa šačicom šimpanzi unutar kaveza sa lančanom ogradom i bez trave” rekao je primatolog Endrju Haloran koji je i zabeležio neverovatan trenutak.

Utočište na Floridi je dom za 226 šimpanzi odbačenih iz laboratorija, industrije zabave, trgovine egzotičnim kućnim ljubimcima, improvizovanih zooloških vrtova, a mnoge su ranije bile u samici i nikada ranije nisu komunicirale sa drugim šimpanzama.

“Vanila se veoma dobro smestila. Kad ne istražuje ostrvo sa svojim prijateljima obično se može naći na vrhu platforme za penjanje na tri sprata i posmatra njen novi svet” dodaje stručnjak.

Haloran inače procenjuje ličnost svake nove šimpanze koja stigne u utočište kako bi otkrio sa kojom od zajednica se najbolje slaže.

“Vanila se slaže sa svih ostalih 18 šimpanzi. Ima posebno razigran odnos sa alfa mužjakom Dvajtom od koga krade hranu” navodi Haloran.

Snimak šimpanze Mahale, koja je donela je na svet novorođenče u Zoološkom vrtu okruga u Kanzasu, podsetimo, takođe je raznežio korisnike na društvenim mrežama. Mahale se oporavila nakon komplikacija koje su nastale zbog porođaja carskim rezom, a posle 48 sati prvi put je uzela u naručje svoje mladunče.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare