20. Septembra 2023.

Neuralink Ilona Maska dobio odobrenje za ispitivanje implantacije mozga na paralizovanim ljudima

Neuralink, kompanija Ilona Muska za implantaciju mozga, saopštila je da je dobila odobrenje nezavisne regulatorne agencije da počne sa regrutacijom pacijente za ispitivanje njihovog moždanog implantata na ljudima. Kompanija traži paralizovane pacijente na kojima će tokom šest godina testirati svoj eksperimentalni uređaj.

Ljudi sa paralizom zbog povrede vratnog dela kičme ili amiotrofičnom lateralnom sklerozom mogu se kvalifikovati za studiju, kaže se u saopštenju „Neuralinka“, ali nije otkriveno koliko će učesnika biti uključeno u ispitivanje, za koje će biti potrebno oko šest godina

„Neuralink“ je jedna od nekoliko kompanija koje razvijaju interfejs mozak-računar (brain-computer interface – BCI) koji može da prikuplja i analizira moždane signale. Ali bombastična promocija kompanije od strane milijardera, uključujući obećanja da će razviti sveobuhvatni kompjuter za mozak koji će pomoći ljudima da održe korak sa veštačkom inteligencijom, izazvala je skepticizam i etičku zabrinutost među neurolozima i u naučnoj zajednici.

Prošle godine, Uprava za hranu i lekove SAD (FDA) odbila je zahtev kompanije za ispitivanja na ljudima, ali je u maju odobrila „Neuralinku“ izuzeće koje omogućava da se uređaj koristi za kliničke studije. Agencija nije saopštila šta je uticalo da promene odluku.

Pacijenti će mislima moći da kontrolišu kompjuter

Učesnicima će hirurški robot ugraditi BCI čip u regionu mozga koji kontroliše kretanje, sa ciljem da im se omogući da mislima kontrolišu kursor ili tastaturu računara povezanog sa čipom. Studija će proceniti bezbednost i funkcionalnost tehnologije, navodi se u saopštenju.

Najava kompanije dolazi mesecima nakon što je dobila odobrenje regulatornog tela za ispitivanje na ljudima. Prethodna testiranja moždanog inplantanta na životinjama je pod lupom stručne javnosti, nakon izveštaja da su ispitivanja izazvala nepotrebnu patnju. Bivši zaposleni okarakterisali su testove kao „hakerske eksperimenta“, rekavši Rojtersu da je u jednom slučaju uređaj implantiran kod svinje u pogrešnom položaju, tako da je morala da bude eutanazirana.

Optužbe su pokrenule nekoliko istraga, uključujući istragu Ministarstva poljoprivrede o zlostavljanju životinja i Ministarstva saobraćaja o pogrešnom rukovanju biološki opasnim materijalima preko državnih granica.

Kompanija nije odmah odgovorila na upite o tome kada i gde će suđenje biti sprovedeno, niti koliko će učesnika uključiti. Ako se njegov uređaj pokaže bezbednim za ljudsku upotrebu, moglo bi da prođe decenije pre nego što bude odobren za pacijente van studije.

I pored svega, Ilon Mask ima velike ambicije za svoj startap „Neuralink“. Tvrdi kako će njihov uređah moći da se koristi i za lečenje stanja kao što su gojaznost, autizam, depresija i šizofrenija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare