23. Jula 2023.

Netanijahu hitno prebačen u bolnicu

Netanijahuova kancelarija saopštila je da će premijer biti stavljen pod anesteziju tokom operativnog zahvata i da će ga zameniti ministar pravde Jariv Levin dok bude podvrgnut proceduri.

U kratkoj video izjavi, Netanijahu je izjavio da se “oseća odlično” i da planira da nastavi svoj plan reforme pravosuđa čim bude pušten iz bolnice, preneo je AP.

Netanijahuovo saopštenje, objavljeno posle ponoći, usledilo je nedelju dana nakon što je hospitalizovan zbog, kako je tada navedeno, dehidracije.

To je usledilo nakon burnog dana kada su bili neki od najvećih protesta do sada protiv Netanijahuovog plana za reformu pravosuđa.

Stotine hiljada ljudi izašlo je na ulice širom Izraela u subotu uveče, dok su hiljade ušle u Jerusalim i kampuju u blizini Kneseta uoči glasanja koje se očekuje u ponedeljak, a na kojem se očekuje da će biti odobren ključni deo reforme pravosuđa, kojim se ograničavaju ovlašćenja Vrhovnog suda da poništava odluke vlade i parlamenta koje smatra nerazumnim i štetnim.

Više od 100 penzionisanih šefova bezbednosti podržalo je sve veći broj vojnih rezervista, koji kažu da će prestati da se javljaju na dužnost, ukoliko sporni zakon bude usvojen.

Netanijahu je plan o reformi pravosuđa objavio u januaru, nekoliko dana nakon što je preuzeo dužnost, a od tada su počeli masovni protesti u Izraelu protiv toga plana.

Netanijahu tvrdi da je reforma potrebna da bi se obuzdala prekomerna ovlašćenja neizabranih sudija, a kritičari kažu da će to otvoriti put autoritarnoj vladavini.

Foto: EPA-EFE/ ABIR SULTAN

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare