26. Septembra 2025.

Nešto novo, toplo, kremasto i hranjivo

Vikend jelo koje će obožavati cijela porodica, a imat ćete i vremena za sebe

Idealno kada želite jednostavan obrok koji je ukusan i zapravo zahtijeva vrlo malo truda za pripremu.

Vikend je. I koliko god volimo činjenicu da nema škole i žurbe, ponekad nam na pamet padne ta tiha misao: “Šta da sad skuham?”

Jer je uvijek isto: jedno dijete želi tjesteninu, drugo želi palačinke, a ti želiš da svi budu sretni za stolom, barem jednom.

I zato, ovaj recept.

Jer nismo roboti. I ne moramo uvijek kuhati savršeno, ali možemo kuhati pametno.

Napravit ćemo slane pečene palačinke – recept koji je oduševio mame!

Nešto novo, toplo, kremasto i hranjivo.

Idealno za vikend ručak, kada želite obrok koji je ukusan i zapravo jednostavan za pripremu.

Cijela porodica želi ovaj specijalitet svakog vikenda!

Pronađite video recept s detaljnim objašnjenjem svakog koraka pripreme u potpuno besplatnoj Momtivation aplikaciji za sve mame!

Slane palačinke punjene špinatom i ricottom

Sastojci:

  • 400 g sjeckanog paradajza
  • 200 g mladog špinata
  • 250 g rikote
  • 225 g mocarele
  • 50 g ribanog parmezana
  • 4 palačinke
  • kašika maslinovog ulja
  • bijeli luk
  • muškatni oraščić
  • sol
  • biber

Upute za pripremu:
Prvo nasjeckajte i nasjeckajte luk i bijeli luk. Zagrijte maslinovo ulje u tavi, dodajte luk i bijeli luk i kratko promiješajte, zatim dodajte sjeckani paradajz. Dodajte začine, so i biber, pa pirjajte 10 do 15 minuta. Dok se paradajz krčka, isjeckajte spanać i prelijte ga vrućom vodom, ponovite postupak još jednom, zatim dobro ocijedite spanać i vratite ga u posudu. Izvadite sos iz tave, ponovo dodajte malo maslinovog ulja, zagrijte tavu, dodajte spanać, ricottu, so, biber, muškatni oraščić, parmezan i mozzarellu, sve dobro promiješajte i sjedinite. Palačinke napravite po klasičnom receptu, samo pazite da ne budu slatke jer pravimo slanu kombinaciju. Nadjev iz tave prebacite u sredinu svake palačinke i ravnomjerno ga rasporedite. Dodajte još mozzarelle i paradajz sosa. Svaku palačinku zatvorite kao tortilju u obliku trougla i na vrh dodajte naribanu mozzarellu. Zagrijte pećnicu na 220 stepeni i pecite dok palačinke lagano ne porumene. Prijatan obrok!

slika

Zašto svi vole ovaj recept?

  • ️ Izgleda kao “vikend ručak”, ali nije težak.
  • ️ Špinat i rikota – odlična kombinacija.
  • ️ Možete pripremiti unaprijed i samo ispeći.
  • ️ Mame to vole jer zahtijeva malo truda, a ima mnogo efekta.

Više recepata za porodične ručkove koji su ukusni, pametni i bez stresa čeka vas u aplikaciji Momtivation . Potpuno je besplatna, nije potrebna registracija, a koristi je više od 40.000 mama koje žele da se osjećaju i izgledaju bolje uprkos svojim užurbanim dnevnim rutinama.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare