18. Maja 2023.

Nestašica jednog proizvoda mogla bi da pogodi cijeli svijet

Sok od pomorandže je najpopularniji voćni sok u Nemačkoj. U 2021. godini svaki je Nemac popio u proseku 6,9 litara ovog soka, prenosi Feniks magazin.

Mađutim, čini se kako će potrošači u skoroj budućnosti morati da se suzdrže od ove navike. Nemački mediji pišu kako bi soka od pomorandže u budućnosti moglo biti manje na tržištu zbog lošeg roda.

Prema informacijama iz Udruženja nemačke industrije voćnih sokova (VdF), potrošači u Nemačkoj će morati da se pripreme na poskupljenja u sledećim mesecima.

Loša berba u Brazilu

“U poslednje tri godine bile su samo dve male i jedna prosečna berba u najvažnijoj zemlji dobavljaču pomorandži Brazilu, a trenutna berba je klasifikovana samo kao prosečna”, rekao je izvršni direktor VdF-a.

Loše berbe smanjuju zalihe koncentrata soka od pomorandže u Brazilu.

Koncentrat soka od pomorandže trenutno je skuplji nego inače na berzi u SAD.

“Roba je retka, a cene sirovina rastu. To znači da i potrošači moraju da se prilagode činjenici da sok od pomorandže postaje sve skuplji”, rekao je stručnjak za industriju za nemačke medije.

Nestašica na tržištu

On nije sam u ovoj proceni. Šef proizvođača sokova iz Menhengladbaha je rekao kako su cene koncentrata soka od pomorandže na rekordnom nivou.

Trenutno nema šta da se kupi, tržišta su prazna, opisao je situaciju. Valensina je uveliko osigurala sopstvene sirovine za 2023. kroz dugoročne ugovore. Međutim, Valensina ne može da isporučuje veće dodatne narudžbine.

“Postoji rizik od uskih grla i nerealizovanih isporuka na celokupnom tržištu na leto – i daljeg povećanja cena”, pišu novine.

Hoće li poskupeti i sveže pomorandže?

Cene soka od pomorandže vrtoglavo rastu, ali sigurno će i voće biti skuplje? “Ne”, kaže generalni direktor Nemačkog udruženja za trgovinu voćem za nemačke medije.

“Tržište pomorandži i koncentrata soka potpuno je drugačije. Pomorandže ili kupujemo kao sezonsku robu u Evropi, na primer u Španiji, Italiji i Grčkoj – ili van sezone u Izraelu i zemljama proizvođačima s južne hemisfere”, naveo je.

“Tržište svežih proizvoda takođe je podložno promenama i nestašicama, ali one uglavnom utiču na pojedinačne proizvode i obično mogu brzo da se uravnoteže”, smatraju stručnjaci.

Prema procenama američkog Ministarstva poljoprivrede, globalna proizvodnja soka od pomorandže verovatno će pasti za sedam odsto ove godine. Zalihe koncentrata soka od pomorandže u Brazilu, odakle dolazi 90 posto uvoza u EU, manje su nego ikad pre.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare