28. Septembra 2023.

Nepriznata republika Nagorno-Karabah od 1. januara više neće postojati

Predsednik nepriznate republike potpisao je ukaz o raspuštanju svih državnih institucija.

Republika Nagorno-Karabah prestaje da postoji 1. januara 2024. godine. Predsednik nepriznate republike Samvel Šahramanjan potpisao je ukaz o raspuštanju svih državnih institucija i organizacija i o prestanku postojanja Republike Arcah.

Uredba stupa na snagu odmah po objavljivanju, a ukaz je potpisan zbog nastale situacije posle 19. septembra, prenosi vladina agencija nepriznate Republike Arcah, koju koordinira Glavno informativno odeljenje predsednika.

Odluka je doneta zbog trenutne teške vojno-političke situacije u regionu i bazirala se na prioritetima – obezbeđenju fizičke bezbednosti i vitalnih interesa naroda Arcaha. Prilikom donošenja odluke uzet je u obzir i dogovor postignut, uz pomoć ruskih mirovnih snaga, sa predstavnicima Republike Azerbejdžan da se stanovnicima Nagorno-Karabaha, kao i vojnim licima koja su položila oružje, omogući “slobodan, dobrovoljan i nesmetan prolaz” sa svojom imovinom na vozilima duž koridora Lačin.

Stanovnicima Nagorno-Karabaha, pa i onima koji se nalaze van republike, se predlaže da se, nakon stupanja na snagu ove uredbe, upoznaju sa uslovima reintegracije koje je iznela Republika Azerbejdžan, i da donesu nezavisnu i individualnu odluku o mogućnosti ostanka ili povratka u Nagorno-Karabah.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare