1. Decembra 2023.

Neprijateljstva nastavljena poslije sedmodnevnog primirja, izraelska vojska gađala i jug Pojasa Gaze

Sedmodnevno primirje Izraela i Hamasa je završeno, dve strane se međusobno optužuju za kršenje dogovora.

Posle sedam dana krhkog primirja, Izrael je nastavio napade na Pojas Gaze, ali su zaraćene strane i dalje u kontaktu i pregovaraju o novoj obustavi vatre.

Tokom sedmodnevnog primirja, palestinska ekstremistička grupa Hamas oslobodila je 110 od oko 240 talaca koje je uzeo tokom iznenadnog napada na jug Izraela 7. oktobra, a Izrael je iz zatvora pustio 240 Palestinaca.

BBC je razgovarao sa nekolicinom oslobođenih Palestinaca koji optužuju izraelske zatvorske vlasti da su ih tukli i maltretirali. Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Izraelske snage gađale su nekoliko područja u Pojasu Gaze, između ostalih i Kan Junis na jugu, a palestinski izvori pod upravom Hamasa tvrde da je poginulo desetine ljudi.

Prethodno su izraelski avioni izbacili letke iznad oblasti istočno i severno od grada Kan Junisa sa porukom palestinskim civilima na arapskom jeziku kuda treba da se evakuišu.

Poruka se završava rečima: “Upozoreni ste.”

zraelske odbrambene snage saopštile su da je od petka ujutro, kad je završeno primirje, pogođeno 200 “terorističkih meta”, a Hamas saopštava da je do popodneva ubijeno najmanje 100 ljudi, što BBC nije mogao nezavisno da potvrdi.

Dok traju pregovori, što je potvrdio i posrednik Katar, nastavljena su neprijateljstva, a dve strane se međusobno optužuju za kršenje dogovora.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu prebacio je krivicu na Hamas, rekavši da je odbijanjem da oslobodi još talaca prekršio dogovor o primirju.

Hamas nije oslobodio sve žene taoce kako je dogovoreno i u petak, 1. decembra ujutru napao je Izrael raketama, saopšteno je iz Netanjahuove vlade.

Izvor blizak pregovorima o primirju rekao je za BBC da Hamas smatra da je Izrael prekršio dogovor je nije dozvolio dopremanje goriva u severnom delu Pojasa Gaze.

Dan ranije, u pucnjavi u Jerusalimu ubijeno je troje ljudi, dok je šestoro povređeno, a Hamas je preuzeo odgovornost za napad.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare