17. Maja 2023.

Nepravilnosti na izborima u Turskoj? Podnijete tužbe

Na tim izborima je, podsetimo, aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan osvojio bolji rezultat od svog glavnog oponentna, Kemala Kiličdaroglua.

Visoki funkcioner opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharem Ekrek rekao je da su zabeležene različite nepravilnosti, od samo jednog loše izbrojanog glasa do više stotina njih, prenosi Rojters.

On je rekao da je CHP uložio žalbe na 2,269 izbornih mesta na predsedničkim i 4,825 izbornih mesta na parlamentarnim izborima, koji su takođe održani u nedelju.

Na predsedničkim izborima, Erdogan je osvojio najviše glasova, oko 49,5 odsto, ali ne i većinu, tako da će se u drugom krugu suočiti sa kandidatom ujedinjene opozicije i liderom CHP-a Kemalom Kiličdarogluom, koji je odvojio 44,9 odsto glasova.

Ankete u Turskoj su tradicionalno poznate po tome što nisu preterano pouzdane, rekao je nedavno istraživač i saradnik Instituta za evropske studije Srboljub Peović za RT Balkan.

“Bilo je očekivano da će Erdogan dobiti više glasova, zato što su ankete u Turskoj dosta nepouzdane. One imaju tendenciju da izostave određene grupe stanovnika, poput dijaspore, birokrata i nacionalisti koji nemaju poverenja u ankete. Dobra lekcija su izbori 2018. godine, kada su one promašile skoro sve”, izjavio je on.

“Mi pratimo svaki glas, čak i ako ne on ne menja konačni rezultat”, rekao je Ekrek.

Na izborima u Turskoj bilo je ukupno 201,807 biračkih mesta, izjavio je on i dodao da su žalbe podnete u zakonskom roku.

Predstavnici CHP-a su pozvali pre svega mlađe glasače da podrže njihovog kandidata u drugom krugu, tvrdeći da je “prvi krug pokazao da je Erdogan izgubio poverenje koje je tražio”.

Foto: AP Photo/Ali Unal

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare