24. Oktobra 2024.

Neodoljive mini pizza bundeve su savršeni jesenji zalogaji

Jesen je idealno vrijeme za kreativne kulinarske poduhvate, a šta može biti ljepše od spoja omiljenih ukusa i forme koja podsjeća na bundeve? Ove mini pizza bundeve su neodoljiva kombinacija mekog tijesta, topljenog sira i ukusnog fila, upakovana u simpatičan, bundevast izgled.

Bilo da planiraš porodično okupljanje, prijateljski ručak ili jednostavno želiš nešto zabavno i drugačije za užinu, ove male bundeve sigurno će izmamiti osmijeh na licu i oduševiti sva čula. Spremi se da osvojiš sve za stolom ovom jestivom čarolijom!

Sastojci:

  • 3/4 šolje mlijeka
  • 3/4 šolje vode
  • 3/4 kašike instant kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike mlijeka u prahu
  • 1/3 šolje biljnog ulja
  • 2 kašike običnog jogurta (opciono)
  • 2 kašičice soli
  • 3 1/2 do 4 šolje višenamjenskog brašna
  • Sos za pizzu, šunka, mozzarela sir za punjenje
  • 1 jaje za premazivanje
  • Kanap za oblikovanje

Priprema:

U šerpi lagano zagrij mlijeko i vodu. Ne dozvoli da proključa, samo neka bude toplo. U velikoj posudi pomiješaj instant kvasac i šećer s mješavinom mlakog mlijeka i vode. Pokrij i ostavi da stoji 10-15 minuta, dok se kvasac ne aktivira i postane penušav.

Dodaj biljno ulje, jogurt (ako koristiš), mlijeko u prahu i so u kvasac. Polako umiješaj 3 šolje brašna, i miješaj dok se svi sastojci ne sjedine. Postepeno dodaj preostalo brašno dok tijesto ne postane meko i elastično.

Prebaci tijesto na blago pobrašnjenu površinu i mijesite ga 5-6 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Premaži tijesto tankim slojem ulja, pokrij i ostavi da naraste dok se ne udvostruči, otprilike 30-60 minuta.

Kada je tijesto naraslo, podijeli ga na 16 jednakih dijelova. Svaki dio spljošti u manji krug. Napuni sosom za pizzu, šunkom i mozzarela sirom, pa pažljivo zatvori tako što ćeš oblikovati punjene kuglice.

Na svaku kuglicu stavi nauljen kanap ispod, zatim ga omotaj oko kuglice i zaveži čvor na vrhu. Ponovi ovaj proces dok kuglica ne bude podijeljena na 8 dijelova, vodeći računa da kanap nije previše zategnut. Cilj je da kuglice zadrže oblik bundeve.

Nakon oblikovanja, postavi kuglice na podmazan pleh i ostavi da odstoje još 20 minuta. Premaži ih umućenim jajetom kako bi dobile sjajnu zlatnu boju prilikom pečenja.

Peci mini pizza bundeve u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C, 15-20 minuta, dok ne porumene i postanu hrskave.

Pažljivo koristi male makazice da odrežeš kanape bez cijepanja bundeva. Sada su savršene mini pizza bundeve spremne za serviranje!

Ove slasne i kreativne mini pizza bundeve ne samo da su odličnog ukusa, već izgledaju i kao male bundeve, savršene za svaku priliku tokom jeseni.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare