Burrata je svježi talijanski sir koji je posljednjih godina stekao veliku popularnost zbog svoje jedinstvene teksture i bogatog, kremastog okusa. Često se koristi kao luksuzan i ugodan preliv za jela kao što su pizze, salate i bruskete.
Burrata sir je fantastičan dodatak pizzama. Kada se koristi na pizzi, svakom zalogaju dodaje luksuznu kremastost. Dok se pizza peče, vanjski sloj se topi i postaje blago zlatne boje, dok kremasta unutrašnjost ostaje mekana i ukusna. Burrata se dobro slaže s raznim dodacima za pizzu, od jednostavnih kao što su paradajz i bosiljak do složenijih kombinacija kao što su pršut i rukola.
Sastojci:
Za marinirani paradajz:
- 250 g cherry paradajza
- 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 kašičica balzamiko sirćeta
- 1 češanj bijelog luka
- 3 kašike svježeg bosiljka
- prstohvat morske soli
- crni biber
Za Pizza tijesto:
Sourfaux Starter (mora se promiješati prije pravljenja tijesta):
- 100 g bijelog brašna
- ¼ kašičice sušenog instant kvasca
- 100 ml vode
Pizza tijesto:
- 200 g startera za kiselo tijesto
- 290 ml vode
- ¼ kašičice sušenog kvasca
- 1 kašičica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 kašičica meda
- 450 g bijelog brašna
- 50 g integralnog brašna
- 11 g morske soli
Nadjev preko tijesta:
- 1 ½ kašike slanog putera
- 1 ½ kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 čena bijelog luka
- 1 kašika svježeg lista peršuna, isjeckan
- krupna morska so, po ukusu
- crni biber
- šaka rendanog mocarela sira
- šaka parmezana
Priprema:
Paradajz nareži na kockice i dodaj ih zajedno sa svim ostalim sastojcima u manju činiju. Sve pomiješaj i prilagodi začine po želji.
Za Pizza bazu:
Zagrij puter i maslinovo ulje u maloj tavi na srednje laganoj vatri. Dodaj bijeli luk i ostavi da se krčka na laganoj vatri 1-2 min, dodaj peršin, so (po potrebi) i biber za kraj.
Zagrij rernu na 275C. Razvuci tijesto za pizzu i stavi ga u prethodno zagrijanu tepsiju. Peci na srednje jakoj vatri. Prelij tijesto (uključujući i koru) bazom od putera, bijelog luka, mocarele i parmezana.I vrati u rernu.
Složi pizzu:
Prelij podlogu od tijesta za pizzu mariniranim paradajzom i kuglom burrata sira. Pokapaj malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja preko burata sira. Završi s malo krupne morske soli i bibera.
Ultra.ba