Hljeb od limuna je savršen izbor za sve ljubitelje laganih, sočnih kolača izvanrednog mirisa i okusa. Ovaj hljeb je nevjerojatno jednostavan za pripremiti, a istovremeno nudi osvježavajući okus citrusa koji će vas oduševiti. Uz to, savršeno se uklapa kao dodatak uz šolju omiljenog čaja.
Donosimo vam recept koji će zasigurno postati jedan od vaših favorita.
Sastojci
- 2 šolje (240 g) brašna
- 1 ½ šolje (300 g) šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- 2 jaja
- ½ šolje (120 ml) jogurta
- ½ šolje (120 ml) biljnog ulja (ili rastopljenog maslaca)
- Sok i kora od 2 limuna
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 kašičica žutog šećera (po želji, za posipanje)
Priprema
Prvo zagrijte pećnicu na 180°C. Uzmite duguljasti kalup za hljeb (oko 22 cm dužine) i obložite ga papirom za pečenje ili ga lagano premažite maslacem i pospite brašnom. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i šećer. Dobro promiješajte kako bi se svi suhi sastojci ravnomjerno rasporedili. U drugoj zdjeli umutite jaja, jogurt, ulje, sok i naribanu koru od limuna te vanilu. Ova mješavina će dati hljebu predivnu sočnost i miris citrusa. Dodajte mokre sastojke u suhe i lagano miješajte spatulom dok ne dobijete glatku smjesu. Pazite da ne prekomjerno miješate, kako bi hljeb ostao lagan i mekan. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Po želji, možete posuti žutim šećerom kako bi hljeb dobio predivnu, blago hrskavu koricu. Stavite u prethodno zagrejanu pećnicu i pecite oko 50–60 minuta. Provjerite čačkalicom je li hljeb pečen – ako čačkalica izađe čista, hljeb je gotov. Kada je hljeb pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu 10 minuta, a potom ga izvadite i prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Limun hljeb je još bolji kada odstoji nekoliko sati jer svi okusi imaju vremena da se povežu.
Azra.ba