26. Novembra 2025.

Neočekivano: Puter i hljeb pomažu u borbi protiv nedostatka vitamina, smatra ruski stručnjak

Poznato je da su hljeb i puter dugo vremena bili na “crnoj listi” nezdravih namirnica. Ipak, u umerenim količinama i ova, često “ozloglašena” jela, mogu da imaju svoje koristi posebno tokom hladnih, zimskih dana kada organizmu treba dodatna energija i vitamini.

Hladno vreme nas više zadržava u domovima i kancelarijama, a svakodnevne fizičke aktivnosti se često svode na minimum. U tim uslovima virusi, prehlade i grip lako nalaze svoj put. Upravo tada bi trebalo da razmotrimo o unosu klasičnih namirnica kao što su puter i hleb, koji su izgleda neočekivani saveznici u borbi za održavanje zdravlja tokom jeseni i zime. 

Kako puter i hleb pomažu organizmu tokom hladnih dana

Puter pomaže u smanjenju rizika od nedostatka vitamina A, E, D i K, a hleb obezbeđuje minerale i aminokiseline, ističe tehnolog Dmitrij Kulikov. Ekspert je takođe dodao da ljudski organizam nije u stanju da dugoročno skladišti mikroelemenate, pa oni moraju redovno dolaziti kroz ishranu.

“Hranljive materije se dodaju proizvodima koji ih izvorno ne sadrže, radi očuvanja zdravlja stanovništva. Hleb se danas obogaćuje vitaminima, mineralima i aminokiselinama kako bi se povećala njegova prehrambena vrednost. U proizvode se dodaju vitaminsko-mineralni kompleksi ili prirodni biljni dodaci”, rekao je stručnjak za Gazetu.

Neizostavni mlečni proizvodi 

Specijalista je dodao da, zbog nedostatka sunčeve svetlosti tokom hladnih meseci i rizika od pada nivoa vitamina D u organizmu, ishrana mora obavezno da sadrži mlečne proizvode.

“Dobijajte vitamin D iz specijalno obogaćenog mleka, gotovih napitka i putera, u koji se dodatno unose rastvorljivi u masti vitamini A, E i K. Među kiselo-mlečnim proizvodima treba obratiti pažnju na napitke obogaćene proteinima, probioticima i biološki aktivnim supstancama”, savetuje.

Međutim, puter u velikim količinama može biti štetan zbog visokog sadržaja zasićenih masti, posebno holesterola. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zdravoj osobi se preporučuje oko 10-20 grama putera dnevno i ta količina odgovara jednoj do dve kašičice proizvoda.

Iznenađujuće, ali i slatkiši mogu da budu korisni

Naučnik ističe da i slatkiši mogu biti korisni i neki proizvođači mogu u proizvod dodavati visokoaktivne oblike vitamina grupe B (B6, B9, B12). U tom slučaju, jedinjenja piridoksin, metilfolat i metilkobalamin služe kao vitaminski dodaci u hrani.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare