28. Septembra 2023.

Neočekivano: I njemačka ambasadorka aplaudirala ukrajinskom nacisti u kanadskom parlamentu

Nemačko ministarstvo pravda Sparvaserovu time da nije znala o kome se radi jer Hunkino prisustvo nije bilo unapred najavljeno, a predstavljen je kao “borac za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa”, što je sugerisalo da se borio na strani sila Osovine.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke potvrdilo je da je ambasadorka te zemlje u Otavi Sabine Šparvaser bila deo skandala u kanadskom parlamentu, kada su prisutni ovacijama pozdravili bivšeg ukrajinskog esesovca.

Portparol ministarstva Sebastijan Fišer rekao je na konferenciji za medije da nemačka ambasadorka, dok je aplaudirala Jaroslavu Hunki, nije znala za njegovu prošlost i pripadnost jedinicama Vafen SS.

Sparvaserova jednostavno nije znala za Hunkinu nacističku pripadnost kada se pridružila drugima u aplaudiranju, pojasnio je Fišer, te dodao da je incident neprihvatljiv, ali da nemačkom diplomati nije bio poznat Hunkin pravi identitet jer njegovo prisustvo nije bilo unapred najavljeno.

Naime, predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota predstavio je Hunku kao “borca za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa”, ​​što je sugerisalo da je služio na strani sila Osovine.

Upitan kako je moguće da Šparvaserova nije shvatila Hunkinu pripadnost, iako je rečeno da se borio protiv Crvene armije, Fišer je odgovorio da su postojala i druga moguća objašnjenja za njegovu ulogu u ratu – na primer Hunka je mogao biti borac Poljske domovinske vojske, koja se borila i protiv nemačkih i protiv sovjetskih snaga.

Zbog incidenta zasad se izvinio premijer Kanade Džastin Trudo, koji je aplaudirao nacisti uz lidera Ukrajine Vladimira Zelenskog, dok je Entoni Rota i podneo ostavku na mesto prvog čoveka kanadskog parlamenta. Međutim, general kanadske vojske Vejn Er, iako je aplaudirao, odbio je da se izvini.

Jaroslav Hunka (98) bio je dobrovoljac u zloglasnoj 14. Vafen grenadirskoj diviziji SS-a “Galicija”, sastavljenoj od Ukrajinaca i poznatoj po zverstvima nad Jevrejima i Poljacima na Istočnom frontu.

Hunka je bio među hiljadama ukrajinskih boraca kojima je bilo dozvoljeno da emigriraju u Veliku Britaniju i Kanadu nakon Drugog svetskog rata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare