Slana torta s keljom oduševitće vas svojom jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa.
Možete ju poslužiti kao predjelo, lagani ručak ili večeru, a u ovom receptu donosimo vam pripremu za jelo koje osvaja na prvi griz.
Sastojci:
1 pakovanje lisnatog tijesta
500 g kelja
80 g pancete
1 čen bijelog luka
3 kašike parmezana
so, biber, maslinovo ulje
1 žumanjak
grančica ružmarina
Priprema:
Na tavici popržiti slaninu. Listove kelja oprati, narezati na ploške, a zatim na trakice.
U duboku tepsiju staviti ulje i bijeli luk i pustiti ga oko dvije minute da pusti miris. Zatim dodati narezani kelj i politi čašom vode. Kuhati pet minuta.
Kad je kelj omekšao, ukloniti bijeli luk, dodati slaninu i kašiku parmezan te promiješati.
Tijesto staviti u pleh, dno nabosti viljuškom, rasporediti nadjev, posuti parmezanom te spustiti ivice tijesta. Ivice premazati žumanjkom i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 25 do 30 minuta.
Pustiti da se malo ohladi te poslužiti toplo. Ako želite, lisnato tijesto možete zamijeniti prhkim. Umjesto pancete možete koristiti dimljenu šunku ili pršut, prenosi “NoviList“.
Nezavisne.com