18. Februara 2025.

Neobično i ukusno jelo: Slana torta s keljom

Slana torta s keljom oduševitće vas svojom jednostavnošću pripreme i bogatstvom okusa.

Možete ju poslužiti kao predjelo, lagani ručak ili večeru, a u ovom receptu donosimo vam pripremu za jelo koje osvaja na prvi griz.

Sastojci:

1 pakovanje lisnatog tijesta

500 g kelja

80 g pancete

1 čen bijelog luka

3 kašike parmezana

so, biber, maslinovo ulje

1 žumanjak

grančica ružmarina

Priprema:

Na tavici popržiti slaninu. Listove kelja oprati, narezati na ploške, a zatim na trakice.

U duboku tepsiju staviti ulje i bijeli luk i pustiti ga oko dvije minute da pusti miris. Zatim dodati narezani kelj i politi čašom vode. Kuhati pet minuta. 

Kad je kelj omekšao, ukloniti bijeli luk, dodati slaninu i kašiku parmezan te promiješati.

Tijesto staviti u pleh, dno nabosti viljuškom, rasporediti nadjev, posuti parmezanom te spustiti ivice tijesta. Ivice premazati žumanjkom i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 25 do 30 minuta.

Pustiti da se malo ohladi te poslužiti toplo. Ako želite, lisnato tijesto možete zamijeniti prhkim. Umjesto pancete možete koristiti dimljenu šunku ili pršut, prenosi “NoviList“.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare