2. Augusta 2025.

Neobične lazanje sa sirom i tikvicama

Ljeti najviše volimo lagana jela, još pogotovo ako ih brzo možemo pripremiti.

Neobične lazanje sa sirom i tikvicama su lagane, kremaste i malo drugačije – bez klasičnog mesa ili paradajza. 

Ako želite dodatnu aromu, možete dodati malo bosiljka ili origana u smjesu.

Sastojci:

6 listova lazanja 

1 srednja tikvica (narezana na tanke ploške)

4 kašike svježeg sira 

3 kašike kiselog vrhnja

2 kašike naribanog tvrdog sira (npr. parmezan ili trapist)

1 jaje

1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)

1 kašika maslinovog ulja

so i biber po želji

Priprema:

U posudi pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, naribani sir, jaje, češnjak, so i biber. Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku kremu.

Tikvicu narežite na tanke ploške (po dužini), posolite i ostavite pet minuta da pusti vodu. Po želji kratko popržite na kašiki maslinovog ulja – samo da omekša i dobije malo boje (nije obavezno).

U manji vatrostalni kalup (ili manju tepsiju) stavite list lazanja, sloj smjese od sira, sloj tikvica.

Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji sloj neka bude smjesa od sira.

Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 minuta, prenosi In Portal.

Zatim maknite foliju i pecite još 10 minuta da površina dobije zlatnu boju.

Ako koristite suve listove lazanja, prethodno ih kratko prokuvajte u kipućoj vodi ili provjerite na pakovanju treba li ih unaprijed namakati.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare