8. Novembra 2023.

Nemiri u Madridu: Premijer na meti demonstranata 

U utorak uveče se policija ponovo sukobila sa demonstrantima koji se protive pregovorima Vlade Španije i sepratističkih partija pokrajne Katalonije.

Naime, pregovori su o mogućoj amnestiji za hiljade ljudi uključenih u pokret za nezavisnost Katalonije.

Demonstranti su u centru Madrida uz zastave Španije imali i transparente, na kojima su bile ispisane uvrede na račun vršioca dužnosti premijera Pedra Sančesa, nazivajući ga “izdajnikom” i “nacistom”.

Oni su, takođe gurali barijere koje je postavila policija, zajedno s opremom za nerede, pa je policija odgovorila gumenim mecima i pendrecima.

Vlada je saopštila da je skupu u utorak na kapiji nacionalnog sedišta vladajuće Socijalističke partije u Madridu bilo 7.000 ljudi, što je dvostruko više od broja demonstranata dan ranije.

Sličnih protesta bilo je i u drugim gradovima.

Predstavnici centralnih vlasti su saopštile da je uhapšeno tri osobe, dva muškarca zbog napada na policajce i jedna žena zbog neposlušnosti.

Portparolka krajnje desničarske stranke Voks koja je treća po veličini u Parlamentu, rekla je u utorak da ta stranka ne podržava nasilje na tim skupovima, ali da podržava protest protiv vlade.

Premijer Sančez želi da pregovara s katalonskim separatističkim partijama kako bi dobionjihovu podršku u svom nastojanju da ponovo formira vladu i zadrži svoju koaliciju levog centra na vlasti posle neuspešnih izbora u julu.

Ali, dve separatističke stranke zahtevale su, u zamenu za njihove glasove u parlamentu, sveobuhvatnu amnestiju koja bi uključivala njihove lidere koji su pobegli iz Španije posle pokušaja secesije 2017.

To je razgnevilo mnoge u Španiji, uključujući vodeće opozicione stranke na desnici koje optužuju Sančesa da se povinuje prekršiteljima zakona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare