Ruska kuvarica Julija Arhipova otkriva koje to alternative možete da koristite.
Za pecivo postoji bezbroj različitih recepata i ne zna se koja je priprema bolja od koje. Možete da pravite pecivo u slanoj i slatkoj verziji, a ono što je zajedničko skoro svakom receptu je premazivanje. Ako želite da pecivo ima lepu zlatnu boju neophodno je da ga premažete jajetom. Ali, šta se dešava kada u kući nemate jaja, a pecivo je spremno za pečenje? Ruska kuvarica Julija Arhipova otkriva koje to alternative možete da koristite, a da dobijete tu predivnu zlatnu boju kore.
MLEKO
Jedan od načina da zamenite jaja jeste da koristite mleko. Zahvaljujući njemu pecivo će takođe imati zlatnu koru.
PUTER
Ako pecivo premažete puterom ono će pored predivne zlatne kore biti i mekano. Ako pripremate pogačice njih nemojte premazivati pre pečenje, već 10 minuta pre kraja pečenja.
Kada koristite puter ili mleko kao zamenu za premazivanje peciva umesto jaja, desiće se to da kora dobije zlatnu boju ali da bude mat. Ako želite da ima i sjaj potrebno je da pečeno pecivo premažete slatkom vodom.