25. Jula 2023.

Nema Zemana, Češka okreće drugi list: Pavel šalje ambasadora na “Kosovo”

Češka je do sada u Prištini u ambasadi imala samo otpravnika poslova, jer su i Vaclav Klaus i Miloš Zeman bili žestoki protivnici uspostavljanja diplomatskih odnosa sa tzv. Kosovom

Posle 15 godina od priznanja samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova, Češka prvi put šalje ambasadora u Prištinu. Taj potez su do sada blokirala dva prethodna predsednika Vaclav Klaus i Miloš Zeman.

Predsednik Češke Petr Pavel imenovao je na predlog Vlade 26 novih ambasadora Češke u svetu, među njima i na Kosovu – Bohumila Mazaneka, saopštilo je u danas češko Ministarstvo spoljnih poslova.

Mazanek spada u češke karijerne diplomate sa diplomom Državnog instituta za međunarodne odnose u Moskvi, a do sada je bio ambasador u Litvaniji, otpravnik poslova na Tajlandu i generalni konzul u Šangaju u Kini i Katovicama u Poljskoj, piše “Radio Slobodna Evropa”.

“Ministarstvo dugoročno zagovara da diplomatski odnosi sa Kosovom budu na najvišem nivou jer je potrebno da se ispravi apsurd da Češka priznaje nezavisnost Kosova, ima u zemlji ambasadu ali u njoj nema ambasadora”, kazao je ranije portparol češkog Ministarstva spoljnih poslova Danijel Drejk.

Paradoks je i to što je kao predstavnik Evropske unije u Prištini češki diplomata Tomaš Šunjog.

Češka je do sada u Prištini imala samo otpravnika poslova, jer su i Vaclav Klaus i Miloš Zeman bili žestoki protivnici odluke vlade tadašnjeg premijera Mireka Topolaneka u maju 2008. godine da se uprkos oštrim protestima opozicije i podelama i u samoj vladajućoj koaliciji desnog centra prizna samoproglašena nezavisnost tzv. Kosova.

“Volim Srbiju i Srbe, ne volim Kosovo. Zemlja na čijem čelu su ratni zločinci ne spada u zajednicu demokratskih država”, kazao je tadašnji predsednik Češke Zeman tokom posete Beogradu 2019. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare