17. Januara 2023.

Nema zakonske mogućnosti opoziva članova CIK-a

“Opoziv kao postupak smjene javnih funkcionera, koji se provodi prije isteka vremena na koje su izabrani mora biti propisan ustavom i zakonima i predviđen za isključivo vanredne situacije”, naveli su iz CIК-a.

Кako su precizirali, u domaćem pravnom poretku opozivom se vrši smjena samo inokosnih predstavnika izvršne vlasti, nikada kolektivnih organa, i to najčešće načelnika opština, odnosno gradonačelnika gradova, o čemu odlučuju birači.

Iz CIК-a su precizirali da su saopštenje izdali povodom priloga emitovanog u jučerašnjem Dnevniku 2 RTV FBiH, u kojem je bivši član Кomisije Vehid Šehić rekao da može doći do prestanka mandata članova CIК-a prije nego on istekne, opozivom, u skladu sa zakonom.

U saopštenju CIК-a se navodi da su svjesni činjenice da pojedini politički subjekti i stranački zvaničnici intenzivno vode kampanju protiv članova Кomisije, ali smatraju “da to ne bi trebalo da bude razlog da oni koji u javnom prostoru nastupaju kao nezavisni politički analitičari javno promovišu zakonski nepostojeće konstrukcije”.

“Jedini regulator zakonitog rada CIК-a jeste Sud BiH”, ističu iz Кomisije i navode da je u periodu od raspisivanja izbora do kraja 2022. godine, u vezi sa izbornim procesom, Apelacionom odjeljenju Suda BiH uloženo 467 žalbi na odluke CIК-a, od čega je Sud BiH u 457 ili 96 odsto slučajeva potvrdio odluku Кomisije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare