Ovaj mega sendvič je zapravo prilično dobra opcija za brzi ručak ili večeru jer sadrži sve što vam je potrebno za dobar obrok
Otkad je počela sezona šparoga, uvijek imam barem jedan mali sendvič u frižideru, jedem ih kao da nema sutra, a nisam još zapisala nijedan recept. Pa, neka ovo bude onaj kojim ću prebroditi ljeto i kojem ću se vratiti kada mi se ne bude kuhala večera nakon dugog radnog dana, a budem gladna nečeg ukusnog. Iako se u početku može činiti da ima poprilično posla s ovim jednostavnim sendvičem, sve se zapravo brzo uradi, a rezultat je kompletan obrok pripremljen za pola sata. Količine su podesive, lako možete mijenjati začine i dodatke, a velika je vjerovatnoća da će vam ostati ukiseljene mrkve i slanutka za neko buduće jelo. Dakle, praktično je.
Na kraju, sve pospite sjemenkama ili tostiranim orasima kako bi bilo još ukusnije, hranjivije i da bi izgledalo još ljepše. Bio je dug dan, a zaslužili ste ga.

SENDVIČ OD TUNE SA ŠPAROGAMA I MRKVOM
Potrebno vam je:
dobar hljeb
maslinovo ulje
fileti tune iz konzerve
kapari
grčki jogurt ili majoneza po želji začinsko
bilje po vašem izboru (origano, bosiljak, peršun)
mladi luk po želji
sok od pola limuna
šparoge
mrkva
100 ml sirćeta
200 ml vode
1 kašičica šećera
so i biber
1 konzerva slanutka
1 kašičica dimljene paprike

Priprema:
Slanutak premažite maslinovim uljem, začinite solju, biberom i dimljenom paprikom, prebacite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 °C oko 20 minuta dok ne postane hrskav. Izvadite tunu iz konzerve i pomiješajte je s kaparima, sokom od pola limuna, malo grčkog jogurta i majonezom po želji. Možete dodati i začinsko bilje i mladi luk ako ih koristite. Šparoge premažite maslinovim uljem i kratko zapecite u tavi. Začinite solju i biberom. Napravite rezance gulilicom za mrkvu. U maloj posudi zagrijte sirće, vodu, sol i šećer (istu količinu). Prelijte ovo preko mrkve i ostavite da malo odstoji i ohladi se. Kriške hljeba premažite maslinovim uljem i tostirajte u tavi. Na dno stavite tunu, zatim šparoge, a na kraju mrkvu i slanutak. Po želji pospite s malo sjemenki ili orašastih plodova i poslužite.
Foto:Lidija Lončarić