6. Juna 2023.

“Nema povećanja plata u ovoj godini”: Poruka Ministarstva prosvjete Srpske


Poručili su to iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, prosvjetnim radnicima koji traže zvanične pregovore o platama i izjednačavanje platnih koeficijenata sa ostalim korisnicima budžeta. Naime, plate u obrazovanju, nauci i kulturi manje su i do 300 KM u odnosu na druge radnike u javnoj upravi.

– Samo u prethodnih pet godina izdvojena su značajna sredstva za povećanje plata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama kao i u oblasti nauke i kulture, a posljednje povećanje plata stupilo je na snagu u januaru 2023. godine kada je, zaposlenima sa srednjom stručnom spremom, plata povećana za pet odsto kao odgovor na inflatorne pritiske koji su najviše osjetili oni koji imaju najmanje plate – rekli su iz Ministarstva, dodajući da su više puta u posljednjih pola godine razgovarali sa predstavnicima sindikata.

Podsjetimo, predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS juče su, držeći transparent „Ispravite nepravdu, izjednačite koeficijente“ prošetali do zgrade Vlade RS i zatražili zvanične pregovore sa ministarkom prosvjete i kulture RS Željkom Stojičić, ističući da ih ministarka već mjesecima ignoriše.

– Naš zahtjev nije samo izjednačavanje koeficijenata. Problema je mnogo, to pokazuju i nove mjere koje je Vlada donijela prije nekoliko dana, a ništa niko nije pitao prosvjetne radnike koji će te mjere iznijeti na svojim leđima- rekao je Gnjatić, dodajući da neko ko nikad nije nosio dnevnik u ruci i nije održao ni jedan čas, ne zna kako je biti prosvjetni radnik.

Iz ministarstva su naveli da je Sindikat na posljednjem sastanku upoznat sa aktivnostima oko izrade Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj, kao i da su bili saglasni sa tim da je potrebno posebnu pažnju posvetiti vaspitnoj ulozi škole. Dodaju da će ovaj Program, već u ovoj godini, zahtijevati alokaciju sredstava za realizaciju dijela mjera za očuvanje bezbjednosti učenika i zaposlenih u školama.

srpskainfo.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare