Proizvođači su u početku koristili prirodnu gumu za izradu pneumatika, što je rezultiralo belim ili svetlim izgledom.
Automobilske gume su crne zbog dodatka čađi, materijala koji se meša s gumom kako bi poboljšao njenu izdržljivost, čvrstoću i trajnost.
U početku su gume bile svetlije boje ili čak bele, jer prirodna guma ima bledunjavu, mlečnu boju.
Kada je u osvit 20. veka počela masovnija proizvonja automobila, proizvođači su koristili prirodnu gumu za izradu pneumatika, što je rezultiralo belim ili svetlim izgledom.
Kako bi ih ojačali, dodavali su cinkov oksid, što je dodatno posvetljavalo gume.
Međutim, s razvojem brzine automobila i promenom uslova na putevima, postala je očigledna potreba za otpornijim gumama.
Tokom 1910-ih, proizvođači su otkrili da dodavanje čađi gumi značajno poboljšava njenu otpornost na habanje i performanse, jačajući strukturu gume i pružajući zaštitu od UV zračenja i toplote.
Čađ takođe čini gumu otpornijom na pucanje i produžava njen vek trajanja. Do 1920-ih, upotreba čađi postala je standard u proizvodnji guma, što je gumama dalo prepoznatljiv crni izgled koji danas poznajemo.
Ova promena ne samo da je poboljšala praktične aspekte guma već je imala i dodatnu prednost – gume su bile lakše za čišćenje i održavanje u poređenju s belim ili svetlim gumama.
Promena boje i sastava guma imala je značajan uticaj na tržište guma i automobilsko tržište uopšte.
Uvođenje čađi kao standardnog dodatka poboljšalo je trajnost i performanse guma, čime su povećana očekivanja potrošača i pojačana konkurencija među proizvođačima.
Duži vek trajanja guma značio je ređu zamenu, što je uticalo na obrasce kupovine i podstaklo proizvođače da unapređuju karakteristike i prave specijalizovane gume, poput zimskih i performansnih guma.
Primena crnih guma omogućila je proizvođačima da zadovolje različite potrebe na globalnim tržištima, posebno u područjima s lošijim putevima ili ekstremnim temperaturama.
Nedavno su ekološki propisi i održivost postali važni faktori, što je podstaklo istraživanja alternativnih materijala i ekološki prihvatljivijih načina proizvodnje čađi.