26. Juna 2023.

Neizvjesnost na KiM mjesec dana od početka krize, u toku vidovdanske svečanosti, srpska roba i dalje ne može u pokrajinu

Mesec dana od nasilnog upada prištinskih specijalaca u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku, kako bi se albanskim gradonačelnicima omogućilo da preuzmu vlast, navršava se danas. Srbi i dalje mirno protestuju na severu pokrajine. U očekivanju Vidovdana, nadaju se političkom rešenju. Prevoznici sa srpskim tablicama još čekaju na administrativnim prelazima.

Na severu Kosova i Metohije navršava se mesec dana krize, tokom koje su uhapšena osmorica Srba, a žitelji četiri opštine ostali bez osnovnih administrativnih usluga.

Kamioni sa srpskom robom ne mogu preko administrativnih prelaza

Specijalci policije sa novim albanskim predsednicima nasilno su 26. maja zauzeli opštinske zgrade, koje su potom vojnici Kfora blokirali.

Usledili su protesti Srba, koji se i dalje u miru okupljaju na severu pokrajine.

Ne odustaju od oslobađanja opštinskih zgrada od nasilnog upada policije i albanskih predsednika opština, oslobađanje uhapšenih Srba i garancije da neće biti novih hapšenja. Od osmoro uhapšenih, jedino je Radoš Petrović oslobođen i to uz položeno jemstvo.

Srbi protestuju na prostoru koji je na početku bio poprište sukoba policije i građana, a potom i vojnika Kfora i mirno okupljenih.

U Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu sa opštinskih zgrada skinute su srpske, a postavljene zastave plavo-žute boje.

U školama u četiri opštine na severu prekinuta je nastava, tako da je školska godina i ove sezone protekla okrnjeno.

U Gračanici u toku vidovdanske svečanosti

Napetost sa severa KiM prelila se delimično i na srpske sredine južno od Ibra.

U Gračanici su u toku vidovdanske svečanosti. Eparhija raško-prizrenska, zbog bezbednosne situacije, odlučila je da vidovdanski parastos, umesto na Gazimestanu, ove godine bude služen u manastiru Gračanica.

U isto vreme, prevoznici sa srpskim tablicama još čekaju na administrativnim prelazima. Priština je dozvolila ulaz onima koji prevoze stranu robu, bez obzira na tablice, dok roba iz centralne Srbije još ne može u pokrajinu.

Vučić: Kurti neće stati

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je ključnim akterima na Zapadu jasno da je glavna krivica u režimu Aljbina Kurtija, koji hoće rat. “Neće Kurti stati”, opominje predsednik.

Oficir za vezu Dejan Pavićević, koji je obišao uhapšene Srbe na Kosovu i Metohiji, opisao je zlostavljanja koja su pretrpeli uhapšeni.

Tri zahteva iz međunarodne zajednice

Međunarodna zajednica poziva na deeskalaciju krize na KiM.

Deeskalacija, novi izbori i povratak implementaciji sporazuma iz Ohrida, tri su elementa na kojima se zasnivaju očekivanja EU od obe strane, poručio je specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je u Vašingtonu razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj danas će izvestiti ministre spoljnih poslova EU o stanju na severu KiM i zatražiti podršku za evropski plan, za smirivanje tenzija – najavili su diplomatski izvori u Briselu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare