Održavanje zdravlja creva je važno za opšte blagostanje, ali problemi poput gasova i nadimanja mogu poremetiti svakodnevni život.
Iako mnogi to možda ne znaju, određeni sastojci za kuvanje mogu pogoršati ove simptome, izazivajući nelagodnost i probavne smetnje.
Važno je voditi računa o sastojcima koje unosimo u naša tela, a izbor alternativa koje su pogodne za creva može pomoći u ublažavanju simptoma i promovisanju zdravijeg sistema za varenje. Nutricionisti Renato Fernandes i Stiv Teunisen izdvojili su jedan od najčešćih i najpopularnijih sastojaka koji mnogi koriste u kuvanju, a koji je često krivac ovih problema sa varenjem.
Koji popularni sastojak često izaziva probleme sa varenjem?
Nutricionisti su izdvojili beli luk kao jednog od glavnih krivaca koji negativno utiču na creva. Iako je poznat po svojim brojnim zdravstvenim prednostima i bogatom ukusu, ponekad može doprineti nelagodnosti u varenju, uključujući gasove i nadimanje, izveštava SheFinds.
“Beli luk je zapravo uobičajeni krivac kada je u pitanju izazivanje gasova, nadimanja i poremećaja zdravlja creva. On spada u kategoriju FODMAP hrane, hrane koja se slabo apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta u krvotok ili se uopšte ne apsorbuje”, objašnjava Fernandes .
Dodaje da “zbog loše apsorpcije ove namirnice uvlače vodu u creva i bakterije fermentiraju, što dovodi do nagomilavanja gasova u crevima”.
Objasnio je i razlog zašto beli luk može da ima takav efekat na creva. Fernandes objašnjava da beli luk “ima puno fruktana, vrste fermentabilnih ugljenih hidrata koji se takođe nalaze u hrani poput luka, praziluka, mladog luka, pšenice, raži, inulina i korena cikorije. Ljudi nemaju enzim potreban za razgradnju fruktana, što znači ne mogu da se apsorbuju u tankom crevu, gde se većina hranljivih materija apsorbuje.”
Nutricionisti su izdvojili odličnu alternativu ako imate problema zbog belog luka
Ako vam beli luk izaziva loše varenje, postoji nekoliko nežnijih alternativa koje možete isprobati. Đumbir je odličan izbor, poznat po svojim antiinflamatornim i umirujućim svojstvima za varenje, tvrde nutricionisti.
“Đumbir je odlična prirodna alternativa. Sadrži jedinjenja kao što je gingerol koja pomažu u opuštanju crevnog trakta, smanjuju nadimanje i promovišu nesmetano kretanje hrane kroz vaš probavni sistem. Ovo ne samo da olakšava bilo kakvu nelagodnost, već i poboljšava apsorpciju hranljivih materija”, zaključuje Teunisen .