10. Decembra 2023.

Neispravna crijeva dovela javnog tužioca Njemačke u Continental

Druge države imaju javno tužilaštvo, i to ne samo nominalno to jest neoglašavajuće kao ovo naše kojim preko Zagorke Dolovac upravlja predsednik države, pa tako ovaj nemački organ sprovodi istraživanje u industrijskom divu iz sveta snabdevača automobilske industrije. Continental je pod istragom usled plasmana neispravnih creva.

Continental godinama unazad snabdeva proizvođače automobila nekvalitetnim delovima koji se koriste za sklapanje uređaja za klimatizaciju, što bi sada moglo biti protumačeno kao krivično delo. Istražitelji se bave procenom da li tu ima elemenata pronevere ili prevare.

Javno tužilaštvo Frankfurta istražuje probleme u vezi kontrole kvaliteta kod Continentala. Portparol državnog organa je kazao da se proverava osnovanost sumnje na prevaru. Informacije koje stižu iz Nemačke sugerišu da se radi o problemima s kvalitetom creva koji su otkriveni u 2022. godini. O pokretanju istrage je ranije izveštavao i Handelsblatt. Nadležni u kompaniji koja je na tapetu kažu da u punom obimu sarađuju s tužilaštvom.

Odgovorni u Continentalu navode da su sami ustanovili postojanje problema i prijavili isti vlastima. “Na kontinualnim osnovama smo se suočavali s organizacionim i personalnim posledicama tekućih zapažanja iz interno sprovedene istrage,” naglašava glasnogovornik. Postignut je dogovor i s kupcima problematičnih creva.

Iako portparol tužilaštva navodi da nije moguće u ovom trenutku iznositi dalje informacije o predmentom slučaju, zna se da je problem nastao u diviziji Contitech. Sumnja se da je nemački privredni div godinama unazad kupcima isporučivao creva neodgovarajućeg kvaliteta u odnosu na potpisane ugovore. Pride, sistem interne kontrole je godinama vršio provere i tih godivih proizvoda, ali je rezultatima manipulisano kako bi se sakrili rezultati.

Na prevaru su ukazali radnici, nakon čega je došlo do obustave proizvodnje loših creva. Ako je za utehu vozačima, u Continentalu tvrde da problem nije od odraza na bezbednost putnika, niti po prirodno okruženje.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare