9. Augusta 2023.

“Nećemo odustati od izgradnje spomenika na lokaciji, gdje su radovi počeli na Vidovdan”

Gradonačenik Draško Stanivuković kazao je da neće odustati od Centralnog spomen-obilježja na lokaciji u centru Banje Luke, gdje su na Vidovdan ove godine počeli radovi.

-Lokacija na kojoj je počela izgradnja Centralnog spomen-obilježja je lokacija oko koje su svi saglasni i ja sam samo vodio inicijativu, nisam ništa na svoju ruku uradio. Razgovarali smo sa svim relevantnim udruženjima, ali i sa rukovodstvom Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve – kazao je gradonačelnik.

Alternativna lokacija koja se ovih dana pominje, kako je kazao predviđena je za gradnju parohijskog doma nakon 30 godina čekanja.

Dio te lokacije kod spomenika Banu Milosavljeviću prema Palati Predsjednika je sporan i tu se rješenje imovinsko-pravnih pitanja, kako je naveo – može odužiti u nedogled uz milionska izdvajanja.

Ponovio je da su sva relevantna udruženja bila na sastancima i dala saglasnost.

-Ovdje je izgleda najveći problem što to Grad radi, ali da moji saradnici i ja nismo pokrenuli ovu inicijativu, pitanje je koliko bismo još godina i decenija ovo čekali. Od nacionlanog ponosa i zavjeta sada neki žele da nas odvedu u nacionalnu sramotu i da se šarlatanski mijenjaju lokacije – kazao je gradonačelnik.

Napomenuo je da je od početka zamisao da je ovo spomen-obilježje svim poginulim borcima posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata da bude u srcu i centru Republike Srpske – epicentru Banje Luke.

-Ukoliko ne budu druge ustanove htjele podržati daću od sebe koliko mogu i pozvati narod da platimo izgradnju. Ovo nije spomenik bilo kome od nas, ovo je zavjet. Promjena lokacije znači godine odlaganja, a 30 godina niko ga se nije sjetio. Sve mi se čini kao košmar– zaključio je gradonačelnik.

Ističe da se već stiže i do kamena temeljca za spomen-obilježje i da neće dozvoliti da gradilište stane ni na jedan dan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare