1. Marta 2023.

Neće smeti da pune električne automobile na kućnim utičnicama pri vršnim opterećenjima?

Do 2030. Nemačka želi da ima najmanje 15 miliona električnih automobila na putu, ali se već sada može predvideti da će u budućnosti biti uskih grla u snabdevanju.

Problem nije toliko u količini električne energije koliko u sposobnosti distributivnih mreža da istovremeno snabdevaju veliki broj električnih automobila i drugih potrošača električne energije, poput toplotnih pumpi, u vršnim periodima.

Odavno je poznato da Ministarstvo ekonomije Roberta Habeka planira da smanji broj aktivnih stanica za punjenje električnih automobila i toplotnih pumpi u slučaju nestašice struje.

Ali dok se u početku govorilo o retkim, izuzetnim situacijama u kojima bi stanice za punjenje mogle biti isključene daljinskim upravljačem ili bi se barem snaga punjenja mogla značajno smanjiti, prema Weltu, mogućnosti pauziranja punjenja su neograničene.

Savezna vlada želi da dozvoli mrežnim operaterima da “priguše” snabdevanje električnom energijom toplotnih pumpi i privatnih (kućnih) punjača električnih automobila u situacijama uskih grla u snabdevanju – na neodređeno vreme, navodi Welt.

Pogođeni su samo privatni punjači, ali ne i javni brzi punjači.

Ako se isključi punjenje na kućnim punjačima, moguće je voziti do javnih punjala, ali je struja tamo mnogo skuplja.

Lobisti i udruženja potrošača pobunili su se protiv planiranog zakona i uložili protest Ministarstvu privrede.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare