15. Maja 2023.

Nebenzja: Zapadna mašinerija ne želi kraj rata

Čitava vojna mašinerija Zapada radi na tome da se rat u Ukrajini nastavi, rekao je danas stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.  

“To je direktno priznanje da Zapad učestvuje u konfliktu”, dodao je on.

Nebenzja se osvrnuo i na vojnu pomoć koju Kijev dobija od zapadnih pokrovitelja, rekavši da ništa nije besplatno, te da će sve to morati da isplate građani Ukrajine. Zapad će, kako je dalje kazao, ovim dovesti Ukrajinu do dužničkog ropstva. 

“Čitava solidarnost Zapada sa Ukrajinom nije besplatna. Obični Ukrajinci moraće da vraćaju dobijen novac”, rekao je Nebenzja.

Diplomata je naglasio da je spoljni dug Ukrajine tokom prošle godine dostigao rekordne 132 milijarde dolara, koliko iznosi i 89 odsto BDP-a Ukrajine. Na kraju ove godine, prema njegovim rečima, dug Ukrajine premašiće vrednost ukupnog BDP-a te zemlje.

Nebenzja se osvrnuo i na prehrambeni sporazum i istakao da po tom pitanju nije registrovan nikakav napredak kada je reč o onom delu sporazuma koji se odnosi na izvoz ruskih proizvoda. Kako je rekao, Moskva ne vidi da bi u nekoj skorijoj perspektivi moglo doći do ukidanja uvedenih sankcija, jer Rusija već skoro godinu dana ne vidi nikakve korake koji se tiču drugog dela sporazuma.

Kako je dalje naveo, izvoz amonijaka trebalo je da bude obezbeđen paralelno sa izvozom žitarica, ali ukrajinska strana nije htela ni da razmotri ovo pitanje, dok je ukrajinsko žito koje se izvozi u okviru postignutog dogovora iskorišćeno u komercijalne svrhe, rekao je diplomata na današnjoj sednici SB UN-a.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare