Nebenzja: Prvo konkretan napredak, pa produženje Sporazuma o žitu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nebenzja: Prvo konkretan napredak, pa produženje Sporazuma o žitu

Moskva će razmotriti mogućnost produženja Sporazuma o žitu nakon 60 dana samo ako bude konkretnog napretka u poštovanju ruskog dela sporazuma, proizilazi iz pisma stalnog predstavnika Rusije u UN Vasilija Nebenzje zameniku generalnog sekretara organizacije Martinu Grifitsu i šefici UNCTAD-a Rebeki Grinspan, prenose “RIA Novosti”.

Kako bi Rusija produžila sporazum o žitu i nakon 18. maja 2023, Nebenzja je zahtevao da se “Roseljhobank” poveže sa SVIFT sistemom, da se obnovi isporuka poljoprivrednih mašina u Rusiju i da se uklone ograničenja u pogledu osiguranja i pristupa lukama za ruske teretne brodove.

Istakao je i da je neophodno da se nastavi rad na gasovodu za amonijak Toljati-Odesa kao i da se deblokiraju računi i finansijske aktivnosti ruskih kompanija za proizvodnju đubriva.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov juče je rekao da je Sporazum o žitu produžen za 120 dana, ali portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je demantovala tu tvrdnju, rekavši da je sporazum produžen na samo 60 dana.

Razlog za to je, kako je ranije rekao zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin, to što Rusija ne vidi napredak u obezbeđivanju snabdevanja hranom i đubrivima, kao i da se domaće brodarske kompanije i banke “i dalje suočavaju sa sankcijama i barijerama iz Vašingtona, Brisela i Londona”.

Sporazum, koji su 22. jula prošle godine potpisali predstavnici Rusije, Turske , Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu je odgovoran za koordinaciju kretanja brodova. Ugovor je istekao 18. novembra, ali su njegovi uslovi podrazumevali automatsko produženje za 120 dana (do 18. marta) bez prigovora bilo koje strane.

Sporazum o žitu je sastavni deo paketa, koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva. Moskva je istakla da ovaj konkretan uslov nije ispunjen, uprkos uveravanjima UN.

Danas objavljeno

Fon Kramon: Albanski gradonačelnici nemaju politički legitimitet

Vanja A

Poznati prvi rezultati izbora u Turskoj

Vanja A

Zatvorena birališta u Turskoj

Vanja A

Ostavite komentar