17. Februara 2023.

Nebenzja poručio Zapadu: Više vam ne vjerujemo – neće moći kao prije

Sada se obraćam zapadnim članicama Saveta bezbednosti – već je jasno da nećemo moći da živimo kao pre. Već ste pokazali rusofobiju koja je bila dovoljno duboko skrivena u vama da bismo shvatili da je upravo ona i nastojanje da se uništi naša zemlja, po mogućnosti, tuđim rukama – da je to sve što vas u stvari pokreće, i da niste zainteresovani da gradite sistem evropske i evroatlantske bezbednosti zajedno sa Rusijom“, rekao je Nebenzja.Po mišljenju zapadnih zemalja, sistem bezbednosti za Zapad može biti nastrojen samo protiv Rusije, dodao je on.

„Nemamo više nikakvo poverenje u vas. Ne možemo više da verujemo ni u jedno vaše obećanje – ni u neširenje NATO-a na Istok, ni da ne želite da se mešate u naše unutrašnje poslove, ni da nastojite da živite u miru i dobrosusedstvu. U potpunosti ste pokazali svoju nesposobnost da pregovarate i lukavstvo tako što ste prvo stvorili na našim granicama neonacističku i nacionalističku košnicu, a zatim je prevrnuli“, rekao je stalni predstavnik.

Po rečima Nebenzje, Rusija je videla kolika je cena zapadnih vrednosti nakon što je „Zapad zažmurio na formiranje najžešće rusofobične diktature u Ukrajini koja je uništavala i najmanje ispoljavanje slobode govora i slobode političkih pogleda“.„Za sada nema nikakvog razloga da se veruje da ste u stanju da izađete iz ovog začaranog kruga laži“, poručio je on.Nebenzja je takođe doveo u pitanje sposobnost Sekretarijata UN da bude posrednih u rešavanju situacije u Ukrajini.

On je podsetio da se od samog početka ukrajinske krize 2014. godine od predstavnika Sekretarijata UN nisu mogle čuti direktne kritike na račun Kijeva, niti poziv na direktan dijalog sa Donbasom kako je zahtevala rezolucija SB UN 2202.„Danas mnogi govore da UN definitivno treba da igraju ulogu u posredovanju između Rusije i Ukrajine.

A šta mislite, s obzirom na ovo što sam rekao, možemo li verovati takvom posredovanju? Gde su garancije da će se sada Sekretarijat ponašati drugačije”, upitao je Nebenzja.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare