Nebenzja: Pobrinućemo se da Ukrajina nikada više ne bude izvor pretnji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nebenzja: Pobrinućemo se da Ukrajina nikada više ne bude izvor pretnji

Pobrinućemo se da iz Ukrajine ubuduće nikada ne dolaze pretnje po Rusiju, njene saveznike, rusku kulturu i ruski jezik, to mora biti osnova za rešavanje sukoba, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

On je istakao da tamo nikada više neće biti veličanja Hitlerovih saučesnika koji su likvidirali stotine hiljada Jevreja, Rusa, Poljaka i Ukrajinaca.„Ovo bi trebalo da bude temelj pregovora. Takozvana ‘formula Zelenskog’ je jednostavno ismevanje koncepta mirovnog plana “, naglasio je diplomata.Nebenzja je prethodno ocenio da Moskva ne vidi spremnost za konstruktivnu saradnju zapadnih zemalja i kijevskih vlasti. Prema njegovim rečima, kada prestane pumpanje oružjem Ukrajine i izgledi za mir će biti izvesniji.

Zapad ignoriše što Kijev koristi hemijsko oružje

Diplomata se takođe osvrnuo na to što se nijedan od predstavnika zapadnih država na sednici Saveta bezbednosti UN nije dotakao osude Kijeva zbog primene hemijskog oružja.„Prethodnih dana su se u ukrajinskim vestima, uz bravurozne komentare, širili snimci na kojima Oružane snage Ukrajine primenjuju hemijsko oružje. Naši nadležni organi trenutno proveravaju ove informacije“, rekao je Nebenzja.On je podvukao da su zapadni partneri u UN tvrdili da neće dopustiti da bilo ko primeni hemijsko oružje, ali da ne sumnja da će još jedan zločin režima Zelenskog biti ignorisan. Nebenzja je to nazvao dvostrukim standardima.Međutim, na sednici SB UN u utorak, predstavnici Zapada optuživali su „režim sirijskog predsednika Bašara el Asada“ za primenu hemijskog oružja i kršenje Povelje o zabrani primene hemijskog oružja.

UN pozvale da se dostave podaci o upotrebi hemijskog oružja

Zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak pozvao je da se podaci o tome da su ukrajinski vojnici primenili hemijsko oružje dostave Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.On je istakao da UN nemaju nikakve informacije da bi proverile istinitost ovih optužbi i napomenuo da je ta organizacija jasno saopštavala da hemijsko oružje ne treba da koristi nijedna strana.Ranije je vršilac dužnosti LNR Denis Pušilin izjavio da su na području Ugljedara i Artjomovska evidentirane činjenice da je Kijev primenio hemijsko oružje iz dronova, a da su među simptomima povređenih kašalj i opšta malaksalost.

RT.

Danas objavljeno

Zaharova: Kijev se ruga i ismijava nad pravoslavljem dok Zapad ćuti

M.

Okupljanje Srba u Zubinom Potoku zbog hapšenja sugrađanina

M.

Haos u Izraelu: Na ulicama rijeke ljudi, policija koristila vodene topove

M.

Ostavite komentar