Gluten je sastavni deo mnogih ukusnih jela poput peciva, testenina i deserta, a to je zato što se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Međutim, nekim ljudima može biti teško da ga svare i stoga moraju da ga izbegavaju svakodnevno.
Gastroenterolog Rabija De Latur sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Njujorku ističe da pored osoba sa celijakijom (autoimunim poremećajem kod kojih konzumacija glutena izaziva trajno oštećenje tankog creva), postoji i manji broj ljudi koji imaju netolerancija na gluten ili necelijakijska osetljivost na gluten.
Prema studijama objavljenim u Gastroenterology i The Psychiatric Quarterly, ova grupa čini između 0,5 i 13 procenata stanovništva. Imaju većinu simptoma celijakije, ali ne pokazuju nikakve fiziološke promene, kao što su oštećenje tankog creva i neuhranjenost.
Međutim, postoje neki prilično jasni simptomi netolerancije na gluten koje ne biste trebali zanemariti.
Mučnina i grčevi nakon jela
Mučnina i grčevi koji se javljaju nakon obroka koji sadrže gluten mogu ukazivati na to da ne podnosite gluten. Iz tog razloga, često se predlaže da vodite dnevnik u koji zapisujete koju hranu ste jeli i kako ste se osećali nakon obroka.
Nadutost
Nadimanje može biti uzrokovano mnogim stvarima, od hormona do hrane kao što je pasulj, ali ako ne varite gluten pravilno, vaš stomak se definitivno može osećati naduvenim i osetljivim.
Suva koža
Mnogi ljudi sa osetljivošću na gluten prijavljuju stanja kože, uključujući izuzetno suvu kožu, osip, akne i mrlje ekcema.
Gubitak težine
Nenamerni gubitak težine je jedan od primarnih simptoma celijakije, jer kada su vam creva oštećena, ne apsorbujete pravilno hranu koju jedete. Iako osetljivost na gluten koja nije celijakija ne oštećuje creva, može uzrokovati da jedete manje zbog bola koji se javlja.
Ne osećate se dobro
Promene raspoloženja ili osećaj povećane depresije ili anksioznosti nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten je simptom kod osoba sa necelijakijskom osetljivošću na gluten.
Imate problem sa pamćenjem
Jedan od primarnih neuroloških simptoma prijavljenih kod pacijenata sa osetljivošću na gluten je takozvana magla u mozgu, ili samo osećaj da ne mogu jasno da razmišljaju i da imaju problema sa pamćenjem stvari.