Maline su vrlo zdravo bobičasto voće. Naime, one sadrže puno antioksidansa koji pomažu u smanjenju krvnog pritiksa i rizika od srčanih bolesti, a bogate su i vitaminima C i K, kao i kalijumom, gvožđem i manganom.
Nutricionistkinja Tereza Gentile objasnila je da se poseban značaj malina ogleda u udeu vlakana koje se nalaze u tom voću.
Naime, šoljica malina sadrži čak osam grama vlakana, što je puno više nego u drugim namirnicama.
“Biljna vlakna neophodna su za normalan rad probavnog trakta i pozitivno utiču na srce”, rekla je Gentile.
Međutim, upravo s vlaknima trebamo da budemo oprezni jer ona, u prevelikim količinama, mogu dovesti do želučanih tegoba, nadutosti i dijareje.
Prema smernicama, ljudi bi trebalo da konzumiraju 28 grama vlakana dnevno.
Ako inače ne konzumirate previše vlakana, kada odlučite da ih uvrstite u svoju ishranu, činite to postupno i pratite kako se osećate.
Naravno, pijte puno vode kako biste ublažili želudačne tegobe usled povećanja dnevnog unosa vlakana.