7. Oktobra 2023.

Ne morate da bacate stare grafičke: AMD im je donio “poboljšanje”

Kompanija AMD ove nedelje objavila je FSR 3 – novu verziju svoje upscaling tehnologije.

FSR 3 ima mogućnost ubacivanja “veštačkih” frejmova kako bi podigla ukupan broj kadrova po sekundi i donela tečniji prikaz video-igara. Trenutno, FSR 3 podržavaju dve PC igre: Immortals of Aveum i Forspoken, a iz AMD-a preporučuju da se generisanje frejmova koristi na karticama Radeon RX 5700 i novijim, ili na RTX 20 seriji.

Međutim, FSR 3 tehnički nije zaključan na starijim/slabijim grafičkim karticama, već je pitanje koliko koristi od njega imaju. Konkretno, generisanje frejmova radi najbolje kad igra u startu ima 60 fps. Kako to obično biva, starije grafičke kartice obično ne dosežu tu brojku u novim igrama.

Mada ima onih kartica koje podržavaju FSR 3 i nešto su starije, kompromis je što igra u tom slučaju izgleda mutno i zrnasto, a odziv kontrola je sporiji, ali je ipak dostignuće ako, recimo, Unreal Engine 5 video-igra doseže 60 fps na više od pet starom hardveru.

Ono što je zanimljivo, primećuje HCL, jeste to što vlasnici starih Nvidia grafičkih kartica danas imaju više koristi od rada kompanije AMD nego od kompanije koja je proizvela GeForce, jer sama Nvidia zaključava funkcionalnosti prema generacijama, pa je generisanje frejmova dostupno samo na najnovijoj seriji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare