11. Juna 2024.

Ne brinite ako vam ukradu iPhone, iOS 18 zaključava i enkriptuje aplikacije

Da li imate informacije u mobilnoj aplikaciji koje ne želite da drugi vide? Pored zaključavanja ekrana, Apple će pružiti dodatni mehanizam zaštite iPhone korisnicima. Očekuje se da će iOS 18, predstavljen tokom jučerašnjeg dana na WWDC konferenciji, doneti novu funkciju koja omogućava korisnicima da enkriptuju i zaključaju određene aplikacije. Da biste ih otvorili, prvo ćete morati da se identifikujete putem Face ID-a ili unesete svoju lozinku.

“MacRumors” je objavio da će iOS 18 dodati funkciju zaključavanja aplikacija, koja može dodati dodatni sloj zaštite lozinkom određenim aplikacijama. Možete postaviti PIN kod koji se razlikuje od zaključavanja ekrana ili zahtevati Face ID pre otvaranja.

iPhone iOS18

Dakle, čak i ako neko ukrade iPhone, ako želi pristupiti informacijama u određenom programu, moraće da reši najmanje dva sloja zaštite, odnosno zaključavanje ekrana i zaključavanje aplikacije.

Prema informacijama koje prenosi MacRumors, trenutno je potvrđeno samo da korisnici mogu zaključati ugrađene iPhone aplikacije, kao što su: Notes, Mail, Photos, Phone, Settings, Safari itd. Još uvek nije poznato da li je isto rešenje moguće primeniti i u slučaju aplikacija nezavisnih programerskih kuća.

Zanimljivo je da je ova funkcija vrlo slična onoj koja je nedavno pokrenuta u vidu “Private Space” na Android 15 operativnom sistemu. Omogućen je praktično dodatni, privatni prostor u telefonu, gde se aplikacije koje želite sakriti mogu smestiti i zaključati lozinkom i zaštiti otiskom prsta. Obično se aplikacije neće prikazivati na radnoj površini ili u meniju programa, i moraju biti otključane pre nego što se mogu aktivirati.

Benchmark.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare