27. Januara 2023.

Ne blijedi sjećanje na zvjerski mučene i ubijene srpske logoraše u “Silosu”

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Oseniku u sarajevskom naselju Pazarić služen je parastos, nakon čega su se ispred objekta nekadašnjeg logora okupili preživjeli, kao i potomci stradalih zatočenika kako bi im odali počast.

Bivši logoraš Slobodan Mrkajić, koji je bio zatočen u Silosu, rekao je da su na ovo mjesto danas došli da odaju počast za više od 600 civila, od kojih 24 nisu preživjela, koji su bili izloženi stravičnoj torturi pripadnika takozvane Armije BiH.

Predstavnik institucija Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je da se zločini poput ovog nikad ne smiju zaboraviti.

– Na nama je da se podsjećamo, da upozoravamo sve u Srpskoj i BiH, ali i da učimo omladinu kako nam se ne bi ponovile ovakve stvari i da niko ne bude zatvaran zbog svog imena i prezimena. Na nama je da prizivamo univerzalnu vrijednost, da pravda stigne nalogodavce – naglasio je Vujičić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poručio je da je na današnji dan potrebno poslati poruku da se ovakvi zločini nikada ne ponove na ovim prostorima i da nikada nijedna majka, dijete i čovjek ne doživi takvu tragediju.

Logor “Silos” ostaće upamćen kao jedan od 126 kazamata na području ratnog Sarajeva, a u kojem je više od 600 srpskih civila prošlo kroz najstrašnije torture, fizička i psihička zlostavljanja, prebijanja i mučenja glađu, a 24 nije preživjelo.

Nakon 44 mjeseca postojanja, logor “Silos” zatvoren je, simbolično istog dana, kada i zloglasni Aušvic – 27. januara.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare