20. Juna 2023.

Navaljni iz zatvora udara na Putina: Pokrećemo veliku kampanju

Aleksej Navalnni, zatvoreni ruski opozicionar, najavio je danas pokretanje kampanje protiv rata u Ukrajini.

“Danas počinje još jedno suđenje, koje će mi uveliko produžiti mandat. Ali ne želim ovaj dan iskoristiti za izazivanje saosećanje prema meni i drugim političkim zatvorenicima”, saopštio je Navaljni.

“Želim iskoristiti ovaj dan da objavimo naš novi, vrlo važan projekt. Veliku mašinu za agitaciju. Mašinu za istinu. Ne samo da to želimo učiniti, nego ćemo to svakako napraviti kako bismo udružili snage u borbi protiv Putinovih laži i licemerja Kremlja”, dodao je Navaljni.

“Povešćemo izbornu kampanju protiv rata. I protiv Putina. Upravo tako. Dugu, tvrdoglavu, iscrpljujuću, ali izuzetno važnu kampanju, gde ćemo ljude okrenuti protiv rata. Povešćemo telefonske ankete, komunicirati s Rusima putem aplikacija i društvenih mreža pod kontrolom Kremlja kako bismo ih uverili da glasaju protiv rata”, navodi opozicionar, a prenosi CNN.

Podsetimo, Navaljni (47) se suočava s novim suđenjem zbog optužbi za ekstremizam zbog kojih bi mogao biti decenijama u zatvoru. Već služi devetogodišnju kaznu zbog kršenja uslovnog otpusta, prevare i nepoštovanja suda. On i njegove pristalice insistiraju na tome da su njegovo hapšenje i zatvaranje 2021. bili politički motivisani.

Navalni: Zatvorska kazna bi mi mogla biti produžena za 30 godina

Novo suđenje počinje danas u kaznenoj koloniji u kojoj se nalazi Navaljni, smeštenoj 250 kilometara istočno od Moskve. Navaljni se suočava s višestrukim optužbama, uključujući onima za stvaranje ekstremističke mreže i finansiranje ekstremističkih aktivnosti.

Rekao je da bi mu zatvorska kazna, ako bude osuđen za spomenute optužbe, mogla biti produžena za 30 godina. Najnovije optužbe protiv Navaljnog dolaze u trenutku kada Kremlj intenzivira svoj obračun s protivnicima, više od godinu dana nakon invazije na Ukrajinu, piše BBC.

Navaljni je rekao da su mu tužitelji dali 3828 stranica u kojima su opisani svi zločini koje je navodno počinio dok je bio iza rešetaka. Između ostalog, optužen je za finansiranje ekstremističkih aktivnosti, javno poticanje na ekstremističke aktivnosti i “rehabilitaciju nacističke ideologije”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare