21. Februara 2023.

Nauka otkrila: Ovo je najgore piće za jetru, a nije alkohol

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njoj, njenoj funkciji. Kad se govori o oštećenju jetre, obično se odmah pomisli na alkohol, ali istraživanje je pokazalo da jetra ima puno više štete od drugog, možda i popularnijeg pića.

Za razliku od alkohola, za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna starost za konzumaciju, a radi se o pićima koja, prema novom istraživanju, uzrokuju više štete na jetri.

Zaključak su doneli zdravstveni stručnjaci sa Medicinskog Univerziteta Boston, a objavljen je u časopisu “Clinical Gastroenterology and Hepatology”.

Bazirali su ga na delu istraživanja koji se vrši od 1948. godine u gradu Framingam u Massačusetsu u sklopu studije Framingham Heart Study, koja od tada proučava uticaj životnog stila (poput pušenja i ishrane) na zdravlje.

U novoobjavljenom zaključku naučnici ističu da su osmatrali učesnikei od 2002. godine, prosečne starosti od 63 godine i 48 godina. Nešto malo više od polovine učesnika bile su žene.

Volonteri su prijavljivali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je česta pojava masne jetre.

Nealkoholna masna jetra može uzrokovati cirozu jetre, ali i benignije probleme poput povećane jetre, što pak uzrokuje bolove.

Nealkoholna masna jetra može se sprečiti izbacivanjem zaslađenih pića iz ishrane.

Osobe koje povremeno piju zaslađena pića, a to podrazumeva jednom mesečno ili manje od jednom nedeljno, takođe su imale nešto više nakupljenih masti u jetri od osoba koje ne piju gazirana pića, piše Eat This.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare