Od slatkih do slanih, postoji superhrana koja jača mozak i pomaže ti da se koncentrišeš, lakše razmišljaš, obavljaš radne zadatke i ne umaraš mozak.
Tamna čokolada može aktivirati hormon fokusa
Ako se osjećaš tromo, umorno i ne možeš se koncentrisati, posegni za omiljenom tamnom čokoladnom poslasticom. British Journal of Clinical Pharmacology izvještava da biljni spojevi u kakau mogu pomoći u pokretanju proizvodnje u mozgu hormona dopamina, koji izoštrava fokus i koncentraciju. Takođe se navodi, da kakao može imati prirodno antidepresivno djelovanje.
Crveni luk može poboljšati protok krvi
Ako osjećaš da ti treba drijemanje, ali želiš da se aktiviraš kroz dan, dodavanje crvenog luka u obrok, može ti pomoći da izoštriš fokus i koncentraciju. Crveni luk je bogat prirodnim spojevima poznatim kao flavonoidi, koji jačaju zdravlje. Ovi spojevi opuštaju i otvaraju arterije, potencijalno pojačavajući protok krvi bogate kisikom u moždane stanice. Ishrana bogata flavonoidima može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti, pokazalo je istraživanje objavljeno u The American Journal of Clinical Nutrition, zaključivši da jedinjenja u luku, mogu igrati ključnu ulogu u prevenciji i liječenju određenih bolesti.
Piletina može energizovati neurone
Piletina je glavna hrana za večeru, a može pomoći i moždanoj funkciji, zbog iznenađujuće bogatih zaliha holina. Holin je hranjiva tvar, koja pomaže moždanim stanicama da komuniciraju jedna s drugom brzo i precizno, tako da povećanje nivoa može ublažiti zamagljivanje mozga. Studija objavljena u Scientific Reports, otkrila je da kada su ispitanici podigli nivo holina pokazali su povećan fokus.
Ovsena kaša može pojačati neurotransmitere
Uživanje u toploj zdjeli ovsenih pahuljica, može ti pomoći da razmišljaš jasnije. Časopis Clinical Nutrition ESPEN navodi da zob može poboljšati kognitivne funkcije. Zob je bogata vitaminima B-kompleksa, za koje se zna da potencijalno smanjuju rizik od demencije i povećavaju proizvodnju neurotransmitera.
Orašasti plodovi mogu izliječiti moždane ćelije
Ako si za dobru užinu, probaj da grickaš orašaste plodove. Orašasti plodovi su bogati bakrom, magnezijumom i manganom – mineralima, koji su potrebni mozgu da brzo popravi oštećene i stare neurone. Studija sa više od 15 000 zrelih žena objavljena u časopisu Journal of Nutrition, Health, and Aging otkrila je da veći unos orašastih plodova, može biti povezan s boljom ukupnom spoznajom i boljim funkcionisanjem mozga u starijoj dobi. Osim toga, velika studija objavljena u New England Journal of Medicine, otkrila je da je manja vjerovatnoća da će ljudi, koji jedu orašaste plodove umrijeti od raka, srčanih i respiratornih bolesti.
Vino može ubrzati uklanjanje toksina
Umjereno uživanje u vinu, može imati iznenađujući efekat ublažavanja magle u mozgu. Studija objavljena u Scientific Reports, otkrila je da jedinjenja u vinu mogu aktivirati glimfatički sistem – moćno područje mozga, koje čisti otpad iz centralnog nervnog sistema. Ključ za ostvarivanje mogućih kognitivnih prednosti vina je pijenje male količine vina (1 do 2 čaše). S druge strane, prekomjerno pijenje može zapravo povećati mogućnost kognitivnog pada mozga, tako da pripazi na količinu vina.
Izvor: firstforwomen.com
Ultra.ba