26. Augusta 2023.

Naučnici utvrdili idealnu razliku u godinama za parove

Neki tvrde da im više odgovara kada je partner stariji, neki podržavaju teoriju “mlađe je slađe”, a nekima godine uopšte nisu važne.

Novo istraživanje otkriva da razlika u godinama, ipak, može donekle da odredi dužinu trajanja veze između dvoje ljudi. Koncept zabavljanja sa mnogo starijim ili mlađim partnerom i dan-danas dovodi do kontroverzi, a mnogo je primera među slavnim parovima koji potvrđuju ovu tvrdnju.

Iako uvek postoje izuzeci, istraživanje Univerziteta Emori u Atlanti pokazalo je da određene razlike u godinama mogu da predstavljaju problem u vezi, odnosno što je veća razlika u godinama između partnera, veće su šanse da će raskinuti.

Ispitivanje, koje je uključilo 3.000 anketiranih, pokazalo je da parovi sa razlikom u godinama od svega pet godina ipak imaju 18 odsto veću verovatnoću da će raskinuti od onih parova koji su vršnjaci ili približno istih godina. Zanimljivo je da je taj brojka skočio na 39 odsto za parove s razlikom od 10 godina.

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Za one koje deli 20 godina razlike istraživanje predviđa da je 95 odsto verovatno da će u nekom trenutku svog odnosa raskinuti.

Naučnici veruju da parovi sa razlikom u godinama od samo godunu dana imaju najmanje šanse za raskid, odnosno svega tri odsto.

“Naravno, ako sretnete nekoga ko se ne uklapa u ovu normu i čini vas srećnim, ne treba da ga odbijete samo zbog razlike u godinama”, zaključio je Dejvid Benet, jedan od istraživača.

Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare