30. Juna 2023.

Naučnici u šoku: Na Marsu snimljena neobična stijena u obliku krofne FOTO

NASIN rover Perseverance je 22. juna sa samo 100 metara udaljenosti u delti kratera Jezero na Marsu snimio tajanstvenu stenu u obliku krofne. Naučnici, nažalost, nisu naredili roveru da se približi objektu i prikupi uzorak tako da za sada ne znamo tačan sastav i poreklo ovog marsovskog “šlaufa”.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

“Ne mogu reći s apsolutnom sigurnošću da se ne radi o meteoritu. Jedino da je to jako, jako mala verovatnost. Naime, u ovoj regiji u kojoj se nalazimo ima mnogo stena s izdubljenom unutrašnjošću”, rekao je astrogeolog Džim Rajs s Državnog univerziteta Arizona.

Na ovom području uglavnom nailazimo na sedimente, stene stare nekoliko milijardi godina.

“Njih su nanele poplave u velikoj rečnoj dolini Neretve, iz koje je u ovo područje stigla sva voda, kamenje i sediment. Ova stena je verovatno nanesena s nekog drugog mesta”, smatra Rajs.

Dolina Neretve na Marsu?

Verovatno su neke čitaoce, uz vest o neobičnoj steni, iznenadili i nazivi poput doline Neretve s obzirom na to da ipak pričamo o Marsu, a ne o Balkanu. Bez brige, ne radi se o pogrešnom prevodu. Naime, Perseverance je sleteo u krater Jezero, koji je dobio ime po selu u Bosni i Hercegovini. Radi se o depresiji širine 45 kilometara koja se nalazi na Marsovoj severnoj polovini.

Područja u blizini kratera takođe su dobila imena po rekama koje teku kroz BiH, ali i Hrvatsku. Tako se odmah pored mesta sletanja nalazi dolina Neretve, koja zapravo predstavlja osušeno korito drevne reke. Jugozapadno od kratera Jezero je dolina Une, a severno dolina Save.

Inače, rover je stenu prvi put primetio 15. aprila, kada ju je snimio s oko 300 metara udaljenosti.

Oblik krofne

Što se tiče neobičnog oblika, Rajs je kazao da se radi steni većoj od 25 centimetara i da se unutar nje verovatno nalazila još jedna kamena formacija koja je erodirala tokom vremena, nakon čega je nastala ova karakteristična šupljina.

Dodao je da bi uzrok ovog oblika krofne mogao biti i vetar koji je postupno širio i povećavao malene rupe ili šupljine u steni. S njim se ne slaže planetarni naučnik Paskal Li s Instituta SETI, koji smatra da bi se ipak moglo raditi o meteoritu s obzirom na to da se Mars nalazi u blizini asteroidnog pojasa.

“Oko stene se nalazi manje kamenje i fragmenti pa se možda radi o meteoritu koji se raspao pri udaru. U tom slučaju je ovaj oblik krofne nastao nakon što je erodirao slabiji materijal unutar stene”, kazao je Li.

“Takođe je moguće da je ovu stenu sa sasvim drugog dela Marsa odbacio udar velikog asteroida. Preporučio bih da Perseverance skrene sa svog trenutnog kursa kako bi proverio o čemu se tačno radi”, dodao je. No to se izgleda neće dogoditi s obzirom na to da Perseverance već putuje u suprotnom smeru prema drugim povećim stenama s kojih namerava da prikupi uzorke.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare