2. Septembra 2023.

Naučnici tvrde: Zdravije je piti pivo, nego uopšte ne piti alkohol

Pivo može biti dobro za zdravlje creva i imuni sistem, pokazalo je nedavno istraživanje medicinskog univerziteta Dalian u Kini

Naučnici su otkrili da umereno ispijanje piva može biti bolje za naše zdravlje od apstinencije. Tvrde da su polifenoli, vlakna i etanol u pivu ključni za jačanje imunološkog sistema i da je pivo efikasnije od probiotika kada se konzumira u razumnim količinama.

“Pivo je bogato esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim supstancama koje su uključene u regulaciju mnogih ljudskih fizioloških funkcija. Polifenoli u pivskom sladu i hmelju su takođe važna aktivna jedinjenja koja deluju u oba smera na mikrobiom creva. Neki komponente piva imaju slične ili čak jače od probiotika“, napisali su u zaključku.

Probiotici su žive bakterije i kvasci koji pomažu u obnavljanju prirodne ravnoteže bakterija u crevima kada je poremećena bolest i bore se protiv loših bakterija. Možemo ih naći u kimčiju i kombuči, kao i u siru i jogurtu.

Pregled objavljen u časopisu Frontiers in Nutrition kaže: “Kombinujući rezultate studija na ljudima i životinjama, postoji konsenzus da umerena konzumacija piva ima blagotvoran efekat na imuni sistem u poređenju sa zloupotrebom alkohola ili apstinencijom“.

Prednosti koje konzumacija piva ima na creva odnose se samo na one koji piju umereno.

U pregledu se kaže: “Rizik od smrti je manji kod onih koji piju malo i umereno, a povećan je kod onih koji jako piju”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare