30. Maja 2023.

NATO: Šaljemo još 700 vojnika na KiM

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom objasnio da će KFOR “preduzeti neophodne korake da normalizuje i obezbijedi bezbjednost”.

Generalni sekretar NATO pozvao je Beograd i Prištinu da preduzmu mjere kako bi spriječile dalju eskalaciju situacije.

“I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i angažovati se u dijalogu, uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru”, naveo je on.

Istakao je da su “ovakvi napadi neprihvatljivi i moraju prestati”.

“KFOR, snage NATO-a, će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbjednog okruženja za sve građane Kosova i nastaviće da djeluje nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija”, poručio je Stoltenberg.

Juče je u Zvečanu došlo do sukoba između pripadnika KFOR-a i kosovske policije i građana, a povrijeđeno je više od 50 Srba i oko 25 pripadnika KFOR-a.

Kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrijebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spriječe da uđe u opštinske prostorije.

Povrijeđeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na sjeveru KiM – Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića – izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica kosovske policije na sjever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare