29. Septembra 2023.

NATO šalje pojačanje, ROSU razlupala KBC Kosovska Mitrovica: “Ako se to ne dogodi…”

I danas incidenti. Kako su mediji javili rano jutros, pripadnici specijalne jedinice takozvane kosovske policije, ROSU, upali su u KBC Kosovska Mitrovica.

To je za Kosovo onlajn potvrdio direktor te ustanove dr Zlatan Elek.

Radio Kontakt plus, međutim, navodi da se akcije tzv. kosovske policije sprovode u bar tri mesta: Kosovskoj MItrovici, Zubinom potoku i u Zvečanu. Najmanje pet vozila tzv. kosovske policije je poslato u sever Mitrovice.

“U toku je policijska operacija u vezi sa poslednjim događajem u Banjskoj, za sada nema uhapšenih”, rekao je vršilac dužnosti komandira tzv. kosovske policije za region sever Veton Eljšani, potvrđujući da se operacije izvode u severnom delu Mitrovice, Zvečanu i Zubinom Potoku.

S prstom na obaraču ispred vrtića Danica Jaramaz u Kosovskoj Mitrovici

Odobreno: NATO šalje pojačanje snagama Kfora

Savet NATO odobrio je slanje pojačanja KFOR-u, svojoj misiji na Kosovu i Metohiji. Odluka Saveta NATO usledila je posle sukoba tzv. kosovske policije i Srba u selu Banjska.

13:19

Vučević: Ovo jutros je nastavak svega onoga što Priština radi

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ocenio za Kosovo onlajn da je jutrošnji upad ROSU u KBC “Kosovska Mitrovica” nastavak onoga što kosovske vlasti rade od dolaska Aljbina Kurtija na čelo administracije u Prištini, ukazujući da je veoma zabrinut zbog onoga što sledi jer Kurti neće stati sa terorom nad srpskim narodom s ciljem etničkog čišćenja.

“Ovo jutros je nastavak svega onoga što Priština radi, ne samo prethodnih dana, već nedeljama i mesecima, odnosno od dolaska Aljbina Kurtija na čelo administracije u Prištini. Ono što nas zabrinjava jesu upadi u privatne stanove i uznemiravanja srpskih porodica na severu, a posebno upad u KBC Kosovska Mitrovica. Za njih ništa nije sveto, za njih nema pristojnosti, za njih nema poštovanja ljudskih prava i bojim se da će se taj teror nad Srbima samo pojačavati, odnosno intenzivirati”, kazao je Vučević.

Vučević navodi da Kurti događaje u Banjskoj vidi kao idealnu priliku da pojača provođenje etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije.

Brnabić: Nastavlja se teror

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila danas da se nad Srbima na Kosovu nastavlja teror koji sprovodi premijer Aljbin Kurti, a na šta su i ona i predsednik Srbije Aleksandar Vučić do sada upozoravali.

Brnabić je na pitanja novinara o dešavanjima na severu Kosova, rekla da kosovska policija od jutros vrši pretrese u srpskim opštinama na severu, da su ušli u KBC Kosovska Mitrovica. “Nastavlja se teror i maltretiranje Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM, potpuno očekivano u skladu sa svim onim što smo pričali i što predsednik Srbije Aleksandar Vučić priča već mesecima”, rekla je Brnabić.

Osmani sa ambasadorima zemalja Kvinte

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte, javljaju prištinski mediji. Teme sastanka su najnovija događanja na Kosovu.

Sastanak se ne održava u zgradi Predsedništva Kosova, već na drugoj lokaciji i zatvoren je za medije. Osmani je pre dva dana na istu temu imala odvojene sastanke sa liderima opozicionih partija.

Oglasio se sada i tužilac

Specijalni tužilac u Prištini, Naim Abazi, saopštio je da su pripadnici Kosovske policije jutros uglavnom vršili pretres objekata u vlasništvu potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića. Policijska akcija je sprovedena na zahtev Specijalnog tužilaštva, preneo je Radio Kontakt plus.

Jovanović: Izuzimanje Euleksa iz istražnih radnji o Banjskoj znak da Priština nešto krije

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović navodi da je Euleksov posao da bude obavešten i učestvuje u utvrđivanju istine povodom događaja u Banjskoj, dodajući da pošto je Priština odbila učešće ove misije u istrazi, Srbija opravdano sumnja da se nešto krije, prenosi Kurir.

Jovanović ističe da je Euleks i prisutan na Kosovu kako bi nadgledao rad kosovskog pravosuđa, naročito u sudskom delu.

“Pošto se desio slučaj sa krvavim posledicama i gubitkom ljudskih života, sigurno je da je to veoma alarmantno i za Euleks, da bude prisutan i da se utvrdi istina. Međutim, očigledno nije bio poželjan. S druge strane, ta akcija nije bila koordinisana sa Euleksom, već je samostalna albanska akcija za koju se još utvrđuju detalji. Euleksu bi, po njegovoj nadležnosti, bilo mesto da se nađe u istrazi. Čim je to albanska strana to odbila i pokazala se vrlo nekooperativnom, stvara se sumnja da se nešto skriva. To je osnovan razlog za sumnju da to što se desilo nije sasvim čisto i da Albanci imaju interesa da se to zabašuri. Srbija treba iz toga da izvlači zaključke i da insistira da se istraga odvija pred očima javnosti. Albanska strana treba pred celim svetom da objasni zašto ovo čine, zašto žele zatvorenu istragu i neće da sarađuju sa drugima, uključujući i Srbe. Jer, Srbije se to neposredno tiče, njeni građani su tamo izgubili živote”, naglašava Jovanović.

Advokat će pročitati saopštenje Radojičića

Advokat Goran Petronijević kao punomoćnik Milana Radoičića obratiće se medijima danas i tom prilikom će pročitati obraćanje javnosti Radoičića. Konferencija će se održati u 14 sati u pres sali Medija centra.

Specijalne jedinice tzv. kosovske policije upale su jutros na više lokacija u tri opštine na severu KiM, a specijalni prištinski tužilac Naim Abazi rekao je da je akcija tzv. kosovske policije sprovedena uglavnom na imanjima koja su “identifikovana kao vlasništvo Milana Radoičića”.

Euleks: Pratili smo jutrošnju akciju

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) saopštila je danas da je na zahtev tzv. kosovske policije i u skladu sa svojim mandatom za posmatranje, pratila aktivnosti policije tokom njenih operacija na severu KiM.

Tako je Euleks odgovorio na pitanje Tanjuga da li je jutrošnja akcija specijalnih jedinica tzv. kosovske policije bila iskordinisana sa Euleksom i Kforom i u kom svojstvu su oni bili prisutni.

“Euleksove aktivnosti nadgledanja su sprovedene u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i KFOR-om/NATO”, navodi se u saopštenju.

“Ako se to ne dogodi, KFOR će morati više da se angažuje”

Komandant KFOR-a general major Anđelo Mikele Ristuća izjavio je danas da ne postoji vojno rešenje za situaciju na Kosovu i Metohiji, kao i da mora da se postigne normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. “Ne postoji vojno rešenje, postoji samo političko rešenje. Mi, vojska, možemo da stvorimo bezbednosne uslove kako bismo održali dijalog u životu”, rekao je Ristuća za italijansku “Republiku”.

Istakao je da ono što se dogodilo za vikend nije prekretnica, već evolucija odnosa između Beograda i Prištine. “Želim da budem optimista i da mislim da ono što se desilo može da natera strane da mudrije razmišljaju. Ako se to ne dogodi, KFOR će morati više da se angažuje”, naveo je Ristuća.

Dodao je da je situacija na severu KiM trenutno mirnija, ali da je i dalje “duboko nestabilna”.

Na pitanje da li je moguće da KFOR zameni tzv. kosovsku policiju u oblastima gde su najveće tenzije, Ristuća kaže da je to politička odluka koja se donosi u koordinaciji sa NATO-om.

Govoreći o sukobu Srba sa KiM i tzv. kosovske policije u maju ove godine, rekao je da su prištinske vlasti ignorisale savete KFOR-a, te da su njegovi pripadnici na kraju platili cenu zbog toga.

Akcija završena

Zamenik direktora tzv. kosovske policije za region Sever Veton Elšani izjavio je da je akcija tzv. kosovske policije na pet lokacija u tri opštine na severu KiM završena, prenose prištinski mediji. Naveo je da će detalji biti saopšteni kasnije, piše Gazeta ekspres.

Milović: Nastavak torture

KBC Kosovska Mitrovica razlupan

Oglasila se i Srpska lista

Srpska lista saopštila je da su danas u ranim jutarnjim časovima prištinske specijalne jedinice koje su ilegalno prisutne na severu KiM brutalno upale u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici i tom prilikom uz prekomernu silu i brutalnost demolirale neke od prostorija, onemogućili rad zdravstvenim radnicima i zastrašivale pacijente koji su na stacionarnom lečenju u toj ustanovi.

Paralelno sa ovim upadom, brutalni upad je izvršen i u više privatnih objekata na severu Kosova i Metohije, a podatke o tim upadima i dalje prikupljamo, navodi Srpska lista.

Prilikom ove brutalne akcije Kurtijevih specijalaca bio je blokiran i put koji vodi ka vrtiću, odnosno predškolskoj ustanovi Danica Jaramaz i osnovnoj školi Sveti Sava.
Nastavnici i vaspitači nisu mogli da dođu do svojih radnih mesta, deca su bila prestravljena, a zabrinuti roditelji nisu smeli da decu odvedu na boravak u vrtić, odnosno na nastavu.

Očigledno da Kurtijev režim tragične događaje iz Banjske sada koristi da opravda svo antisrpsko delovanje na Kosovu i Metohiji, kao i da nastavi sa daljim maltretiranjem naših građana, ističe Srpska lista i navodi da su pripadnici Euleksa sve ove brutalne upade pratili sa udaljenosti od više desetina metara, apsolutno nezainteresovani da spreče maltretiranje srpskog naroda ili da se aktivno uključe i spreče protivzakonito delovanje Kurtijevih slecijalaca.

Dodaje se da pripadnika KFOR-a nije bilo na vidiku prilikom ovog necivilizacijskog ponašanja.

“Ostaje nam da pozovemo građane da u ovim ludim vremenima sačuvaju prisebnost i budu uz svoju decu, u nadi da će jednom i na ovim prostorima zavladati mir, te da će i Srbi moći da žive normalnim životom, da se leče bez da ih prepadaju do zuba naoružani specijalci ili da ih isti ne maltretiraju na putu do vrtića i škole. Ovom prilikom odajemo priznanje zdravstvenim radnicima, vaspitačima i nastavnicima koji su hrabro stali u zaštitu prava svojih pacijenata odnosno dece”, navedeno je u saopštenju Srpske liste.

“Došli su s 15 džipova, naoružani dugim cevima”

“KBC u Kosovskoj Mitrovici dežura 24 časa i nije bilo potrebe za razbijanjem stakla i pravljenjem haosa, reč je o čistom zastrašivanju ionako uznemirenog naroda. Došli su s 15 džipova, naoružani do zuba, s dugim cevima”, rekao je dr Zlatan Elek direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Iza njih su ostali uznemireni pacijenti, osoblje i deca koja su počela da dolaze na praksu. “Pacijenti su uznemireni, reč je o najtežim bolesnicima, tu su onkološki bolesnici, psihijatrijski, imamo muku sa njima, sve ekipe su uključene u smirivanje situacije”, kaže dr Elek za Blic. Prema njegovim rečima, sve je počelo jutros u 6 časova, a trajalo je do 7:15.

“Razbili su vrata vešernice, vrata kotlarnice, nisu ništa našli, vršili premetačinu. Duge cevi i antiterorističke jedinice, bilo ih je samo u farmericama s policijskim prslucima, ali naoružani dugim cevima. EULEX je samo nemi posmatrač, mi smo 15 minuta čekali da nam kažu da imaju nalog za pretres. Dali su neki zapis na albanskom jeziku da nisu našli ništa”, rekao je dr Elek za Blic.

KBC formirao komisiju za procenu štete

KBC Kosovske Mitrovice formirao komisiju za procenu štete koja je nastala posle upada jedinica ROSU.

Jedinice ROSU napravile haos tokom operacije

Zaplenjena vozila i kvad; Policija i u Leposaviću

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, specijalci su zaplenili su dva automobila marke “mercedes” i jedan kvad. Kako sa navodi, specijalci tzv. kosovske policije izvršili su pretres i u Zvečanu na, za sada, nepoznatoj lokaciji, nakon čega su se povukli.

Prema infromacijama sa terena pretres je izvršen i u Zubinom Potoku, a kako javlja dopisnik Kosovo onlajna u Leposaviću za sada nema akcije, ali se u tamošnjoj stanici policije nalaze brojni specijalci.

Ispred vrtića u Kosovskoj Mitrovici

Elek: Pretresli su, odneti snimci kamera

Direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek izjavio da su pripadnici specijalne jedinice tzv. kosovske policije izvršili pretres vešernice i određenih kancelarija te ustanove, bez znanja uprave bolnice. Prema rečima Eleka, zaplenili su i snimke sa kamera KBC-a.

Kako je naveo, pripadnici specijalne jedinice tzv. kosovske policije su rekli da imaju nalog od suda za pretres, koji je bio na albanskom jeziku i koji nije mogao da razume. On je rekao da je upad izazao uznemirenost kod zaposlenih i kod pacijenata.

Formirana je komisija KBC-a koja treba da utvrdi materijalnu štetu koja je nastala u toku pretresa, dodao je Elek.

Oglasila se tzv. kosovska policija

Kako je navela tzv. kosovska policija, po naredbi suda vrši se pretres na pet lokacija u tri opštine na severu. Ova akcija je povezana sa nedavnim oružanim sukobom u selu Banjska, naveli su u policiji. Pretres sprovode relevantne policijske jedinice zajedno sa sa EULEX-om i KFOR-om, a u prisustvu tužioca, dodali su.

Završena akacija u severnom delu Kosovske Mitrovice

Operacija Kosovske policije u severnom delu Mitrovice je završena, javlja Radio Kontakt Plus. Tzv. kosovska policija se povukla, a ulica koja je bila blokirana je odblokirana, javlja taj radio.

Najmanje pet vozila ROSU, u blizini i vozila Euleksa

Najmanje pet oklopna vozila Kosovske policije nalazi se u Kosvskoj Mitrovici, kao i više vozila EULEX-a. Ulica u kojoj je policija inače vodi ka dečijem vrtiću i osnovnoj školi i deca u ovim trenucima su na putu ka školi.

Kako saznaje Radio Kontakt plus s lica mesta, pretres je izveden u kotlarnici i vešeraju u mitrovičkom KBC-u, koji je u međuvremenu i završen.

U KBC u Severnoj Mitrovici jutros je došlo do nasilnog upada od strane specijalnih jedinica tzv. Kosovske policije.

To je za Kosovo onlajn potvrdio direktor te ustanove dr Zlatan Elek.

Elek kaže da su specijalci Kosovske policije još uvek u bolnici i da vrše pretres, što izaziva uznemirenost kod zaposlenih, ali i kod pacijenata.

“Vrše pretres vešernice i određenih kancelarija na ulazu u bolnicu. Bez ikakvog znanja uprave bolnice i menadžmenta bolnce, dr Dragiša Milović i ja kao direktor, upostavili smo kontak sa njima, rekli su nam da imaju nalog od Suda za pretres.Još se nalaze u bolničkom krugu, veliko je uznemirenje kod pacijenata i zaposlenih”, navodi Elek.

Kako prenosi Kosovo onlajn, oklopna vozila specijalnih jedinica tzv. Kosovske policije nalaze se i u blizini kafića Grej u Severnoj Mitrovici, koji se nalazi na 10 metara od predškolske ustanove “Danica Jaramaz”. Roditelji dovode decu koja su prestravljena prizorom, a prisutan je i Euleks. Tzv. Kosovska policija saopštila je na Fejsbuku da sprovodi nalog nadležnog suda za provere na pet lokacija u tri opštine na severu KiM.

“Ove operacije se izvode u vezi sa nedavnim događajima u selu Banjska. Policijsku operaciju vrše relevantne jedinice Kosovske policije, uz prisustvo tužioca na licu mesta. Kosovska policija ovom prilikom obaveštava građane da ne treba da brinu. Kontrolni nalozi se sprovode u koordinaciji sa Euleksom i Kforom”, navode iz Kosovske policije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare