4. Marta 2024.

NATO je u Albaniji

Predsednik Albanije Bajram Begaj zvanično je danas proglasio otvorenom NATO vazduhoplovnu bazu Kučova.

Prema njegovim rečima ova baza će “služiti severnoatalntskoj alijansi za operativne i taktičke namene”, prenosi Albanian post.

Predsednik Begaj je ocenio da je otvaranje vazduhoplovne bazu Kučova “velika privilegija za Albaniju i jedna od najvećih investicija NATO” u toj zemlji.

“NATO baza simbolizuje most na kome se spajaju prošlost i sadašnjost. To je i simbol bezbednosti, a Albanija nije slučajno izabrana. To je neophodna i dobrodošla investicija jer Ruska agresija na Ukrajinu i situacija na Bliskom istoku predstavljaju izazove”, rekao je Begaj i istakao da je otvaranje NATO baze Kučova dokaz poverenja saveznika koji u Albaniji vide “dostojnog i posvećenog partnera”.

Premijer Albanije Edi Rama izrazio je veliku zahvalnost svim faktorima koji su pomogli u otvaranju ove baze, od NATO, do lokalnog stanovništva za koje će, kako je rekao od sada biti više radnih mesta.

Albanija je ranije obećala da će investirati u ovu bazu kako bi je osavremenila i omogućila da služi i kao baza albanskog ratnog vazduhoplovstva.

Pored svoje vojne namene ova baza pružaće pomoć susednim zemljama u borbi sa prirodnim katastrofama ili drugim nedaćama, stoga je, prema rečima albanskih zvaničnika, baza Kučova važna ne samo za Albaniju, već i za ceo region.

Rekonstrukcija baze Kučova počela je u januaru 2022. godine i od tada se radi na ogradjivanju i obezbedjenju, kao i na zaštiti okolnog područja u kojem se nalazi ovaj vojni objekat.

Rekonstrukcija vazdušne baze Kučova je deo bilateralnih dogovora koje su postigli albanski premijer Edi Rama i američki državni sekretar Entoni Bliken.

Američki državni sekretar je potvrdio da će ova baza imati pomoć svih partnerskih zemalja u NATO za opremanje najnovijom tehnologijom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare