NATO brodovi u Splitu - BIGportal.ba
Region Vijesti

NATO brodovi u Splitu

Grupa NATO brodova iz formacije SNMG2 posetiće Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM) i Split u sklopu posete Hrvatskoj od 12. do 16. marta.

Planirano je i zajedničko uvežbavanje na moru, najavljeno je danas iz hrvatskog Ministarstva odbrane​.

​Kako se navodi, u sastavu grupe nalaze se komandni brod, američki razarač RM UŠ “Džejms Vilijams”, fregata Grčke Ratne mornarice (RM) “Psara” (F-454), fregata Turske RM TCG “B​arbados” (F-244), fregata Holandije RM HNLMS “D​e Z​even P​rovincien” (F-802) i fregata Kanadske RM HMCS “F​rederikton” (F-337), prenosi Hina.

Svi brodovi ​će ​bit​i vezani u splitskoj Gradskoj luci​, a grupom NATO brodova komanduje komodor Skot Sireta iz američke Ratne mornarice.

​”​Tokom posete planirano je zajedničko uvežbavanje na moru s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Aktivnosti međunarodne vojne saradnje prilika su za zajednička uvežbavanja, razmenu znanja, veština i iskustava u cilju unapređenja interoperabilnosti. Pored zajedničkog uvežbavanja, planirana su i sportska nadmetanja​”, najavili su iz MORH- a​.

Ova grupa NATO brodova posećivala je samostalno i ranije hrvatske gradove, ali sada je u punom sastavu i ta je poseta jedna od većih.

Danas objavljeno

Derventa pod opsadom policije, stigao hrvatski predsjednik Zoran Milanović

M.

Trebinje: Uhapšeno lice osumnjičeno za pet krivičnih djela

M.

Počelo suđenje u predmetu “Skaj”: Načelnik MUP-a Srpske prvi na klupi za svjedoke

M.

Ostavite komentar