3. Aprila 2024.

Nasilje u Haitiju: Više od 50 hiljada ljudi napustilo Port-o-Prens zbog bandi

Oko 53 hiljade civila napustilo je gradsko područje Port-o-Prensa između 8. i 27. marta zbog nasilja koje se razbuktalo tokom uskršnjeg vikenda, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Šef UN za ljudska prava Volker Turk izjavio je danas da se na Haitiju desilo kršenje ljudskih prava “bez presedana u modernoj istoriji Haitija”, uključujući ubistva, otmice i seksualno nasilje, prenosi Rojters.

Zbog intenzivnih sukoba je blokiran transport ključnih potrepština i humanitarne pomoć prema glavnom gradu te ostrvske države.

Prema podacima UN, mnogi raseljeni civili uputili su se prema poluostrvu na jugu zemlje koje se još uvek oporavlja od razornog zemljotresa 2021. godine.

S obzirom da susedne zemlje jačaju svoje pomorske granice, samo četiri odsto Haićana se izjasnilo da žele da emigriraju, uglavnom u Dominikansku Republiku, koja deli sa Haitijem ostrvo Hispanjola.

Međjutim, vlada Dominikanske Republike je iz opreza pojačala bezbednost svojih granica i deportovala hiljade izbeglica preko granice.

Savezi moćnih bandi nastoje da preuzmu delove glavnog grada koje još nisu stavili pod svoju kontrolu i objavili su “rat” vladi, čiji je premijer najavio svoju ostavku 11. marta tokom boravka u SAD.

U početku se očekivalo da će premijer Arijel Enri u roku od nekoliko dana nakon najavljene ostavke biti zamenjen prelaznim predsedničkim savetom formiranim od predstavnika političkih stranaka i organizacija civilnog društva koje su predložili regionalni lideri na Jamajci.

Ali tri nedelje kasnije, uspostavljanje predsedničkog saveta tek bi trebalo da se dogodi u jeku frakcijskih sukoba, pretnji i ostavki.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare