5. Oktobra 2023.

NASA za par godina želi poslati astronaute na Mjesec: Nosiće “Pradu”

Astronauti u idućoj misiji američke svemirske agencije NASA poletjeće do Mjeseca u Pradinim specijalno dizajniranim svemirskim odijelima. U saradnji s teksaškom firmom Axiom Space, luksuzna modna kuća Prada radi na odijelima za astronaute koji bi trebali učestvovati u prvom slijetanju na Mjesec s ljudskom posadom nakon Apolla 17 koji je sletio na Zemljin satelit 1972. godine.

Tokom misije Artemis III, zakazane za decembar 2025., astronauti će nositi odijelo Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEmu). Za konstruisanje svemirskog odijela NASA je s teksaškim Axiomom sklopila ugovor vrijedan 228,5 miliona dolara, piše londonski Times.

Čemu Prada u čitavoj priči? Luksuzna modna marka pozvana je da učestvuje u oblikovanju svemirskog odijela zbog iskustva u radu s izdržljivim specijalnim materijalima, poput onih koje koriste posade na jahtaškim utrkama u America‘s Cupu. Posao je podijeljen tako da će Prada dizajnirati vanjski sloj odijela, koji će štititi unutrašnje slojeve od pritiska svemirskog okruženja, među ostalim i od lunarne prašine.

Prada je stekla iskustvo s tehnološki najsavremenijim dizajnom koristeći inovativne materijale za jedriličarski tim Luna Rossa koji se 90-tih takmičio u jahtaškom America‘s Cupu. Iz tvrtke poručuju da će Pradino svemirsko odijelo biti fascinantno i jedinstveno u poređenju s onim kako su ta odijela izgledala ranije.

U martu je Axiom predstavio prototip svemirskog odijela AxEmu s otvorom na leđima i velikom prozirnom kacigom s integrisanim svjetlima i kamerom. Prethodne verzije Nasinih odijela bile su dizajnirane za muško tijelo i sastojale su se od glomaznih materijala, manje zglobova i teže opreme. Nova odijela biće lakša za kretanje i pristajaće većini muškaraca i žena, tvrde iz Axioma.

Dodali su da će stručnjaci iz Prade unaprijediti vanjski sloj naprednim materijalima i stilskim elementima, kojima će poboljšati cjelokupni dizajn svemirskog odijela. Prema dogovoru, taj bi se dizajn mogao koristiti u idućim misijama barem do 2034.

Misija Artemis III trebala bi na Mjesec dovesti prvu ženu i osobu koja nije bijele rase, u novom vozilu nazvanom Starship Human Landing System, koji je proizveo SpaceX Ilona Maska. Astronauti bi trebali provesti oko sedmicu dana na površini Mjeseca, u blizini lunarnog južnog pola. Četiri puta bi trebali izaći u svemirsku šetnju u Pradinom odijelu, obavljajući naučna posmatranja.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare